galéria megtekintése

Hajtóvadászat és gyász a párizsi mészárlás után

7 komment

NOL

Egy benzinkutas látni vélte Chérif és Said Kouachit, akik tizenkét emberrel végeztek szerdán a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségében. A hajsza még nem ért véget, a fővárostól északra fekvő Longpont mellett hatalmas erőkkel vonultak fel a rendőrök.

Le Figaro szerint a szerdai merénylet elkövetésével vádolt Kouachi fivérek a rablás után autópályán menekültek Észak-Franciaországban. A lap szerint a két férfit egy benzinkutas ismerte fel, akinek a töltőállomását éppen kirabolták Párizstól hetven kilométerre északra, Villers-Cotterets-ben. Benzint és élelmet vittek magukkal, majd egy szürke Renault Clióban, símaszkban hajtottak tovább. A kocsi rendszámát kitakarták. A terroristák vélhetően az N2-s főúton haladnak, rendőrségi gyanú szerint vissza akarnak térni Párizsba. Egymásnak némiképp ellentmondó hírek szerint egy benzinkutas mellett egy autópálya-kamera is látta a merénylőket kocsijukkal, amelynek hátuljában jól kivehető volt a Kalasnyikov és a rakétavető is – írja a Guardian.

Megemlékezés Strasbourgban
Megemlékezés Strasbourgban
Carlo Allegri / Reuters

A támadók utáni hajtóvadászat a központja most a közeli Crépy-en-Valois, ahol hatalmas rendőri készültséget, kommandósokat és páncélozott járműveket látni. Este Longpont mellett több tucat rendőrautó jelent meg. A kommandósok egy erdős területet kutattak át, mígnem este elkezdtek kivonulni a helyszínről. Arról egyelőre nincs bejelentés, hogy a támadókat vagy a kocsijukat megtalálták-e.

 

A Le Monde szerint a rendőrségi akcióról egyelőre minden forrás hallgat, nem árulva el, hogy a kommandósok mit kerestek és azt sem, hogy sikerrel jártak-e. A lap úgy tudja, hogy nem igaz az AFP hírügynökség korábbi híre, amely szerint a Kouachi fivérek maguk mögött hagyták a szürke Renault Cliót. A kivonulás – teszi hozzá óvatosan a lap – nem azt jelenti, hogy az akció véget ért. Az erdős terület nagyobb, mint Párizs.

Manuel Valls miniszterelnök utasítása nyomán a régióban, Picardie-ban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültségi szintet. Az országos készültség jegyében most 88 150 rendőr teljesít szolgálatot. Ebből 9 650-et vezényeltek a párizsi utcákra.

Chérif Kouachi egy korábbi rendőrségi felvételen
MTI

A francia hatóságok szerda estére azonosították azt a három elkövetőt, akiket a délelőtti párizsi támadás elkövetésével gyanúsítanak. Egyikük, a 18 éves Hamyd Mourad – akit azzal vádolnak, hogy a merénylet során ő vezette az autót, amellyel a fegyveresek elmenekültek – önként feladta magát. Két társa, a most menekülő Koauchi fivérek közül a 32 éves Chérifet 2005-ben már letartóztatták és elítélték, amiért részt vett egy Irakba dzsihadistákat küldő csoport tevékenységében. A férfi és 34 éves bátyja, Said is francia állampolgár. Lakásukon dzsihadista zászlókat és Molotov-koktélokat hagytak hátra. Egy szomszéd a BBC-nek úgy nyilatkozott, „kedves, segítőkész” fiatalembereknek tűntek.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter esti közlése szerint csütörtökön kilenc olyan embert vettek őrizetbe, akik kapcsolatban állhatnak a támadókkal. Köztük van a Kouachi család két tagja is. A hatóságok kihallgatják őket. Nem sokkal ezután új lövöldözésre került sor, Montrouge-ban, egy dél-párizsi külvárosi negyedben. Az incidensben egy rendőrnő életét vesztette. A másik áldozat, egy utcaseprő súlyos sérüléseket szenvedett, állapota kritikus. Cazeneuve úgy nyilatkozott, hogy ennek a lövöldözésnek nincs köze a Charlie Hebdo elleni támadáshoz.

Kilenc év tervezés?

És a bátyja, Said
MTI

Megszólalt Chérif egykori ügyvédje is. Vincent Ollivier szerint a férfi számára felszabadulással ért fel az a 2005-ös eljárás, amelyben egy dzsihadistákat Irakba küldő hálózatban vállalt szerepéért kapták el, mert addig inkább csak gyáva volt, aki félszívvel szegődött a radikális iszlamisták mellé. 2008-tól volt előzetesben, és az volt az az év, amikor elkezdett változni. A börtön csinált belőle időzített bombát – mondta Ollivier a Le Parisiennek. Kiderült az is, hogy Chérif már 2005-ben beszélt merényletről. Az erről szóló videót – a France 3 dokumentumfilmjének egy részletét – a Le Figaro kerítette elő. Chérif Farid Benyettouval, azzal a férfival látható rajta, akivel kialakította a buttes-chaumont-i hálózatot. A pere alatt egyszer sem beszélt szélsőséges eszmékről.

A három, Kalasnyikovval és rakétavetővel felfegyverkezett, a jemeni al-Kaida nevében támadó terrorista szerda délelőtt hatolt be a Mohamed-karikatúráiról ismert francia szatirikus lap, a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségébe. Percek alatt végeztek 12 emberrel, tizenegyet pedig megsebesítettek.

Rendőrök a csütörtöki montrouge-i támadás helyszínén
Rendőrök a csütörtöki montrouge-i támadás helyszínén
Charles Platiau / Reuters

Először Christiane Taubira francia igazságügyi miniszter mondta, majd amerikai források is megerősítették, hogy Said járt al-kaidás kiképzésen Jemenben. Arra is van bizonyíték, hogy a Kouachi fivérek kapcsolatban álltak volna az al-Kaidával, a Szíriából és Irakból magának hatalmas területeket kihasító Iszlám Államhoz viszont kötődnek egy tunéziai férfin, Boubaker el-Hakimon keresztül. Hakim az IS tagja, és benne volt a Chérif által működtetett közvetítő hálózatban is. 2013-ban megölt két tunéziai politikust. 

Franciaországban ma nemzeti gyásznap van a támadás miatt. Párizsban, a Notre Dame előtt tartottak egyperces megemlékezést a déli harangszó után. A fővárosi nagymecsetben is némán tisztelegtek a tegnap meggyilkolt tizenkét áldozat előtt, és ugyanígy tettek a tömegközlekedési eszközökön is. Toulouse-ban rengetegen vonultak az utcára leróni a kegyeletüket a merénylet áldozatai előtt. Ma este nyolckor az Eiffel-tornyot elsötétítették az áldozatok iránti kegyelet jeléül.

A pápa a vallások tiszteletére szólított fel

Ma este hatkor új demonstrációt tartottak a párizsi Köztársaság téren, felvonulás pedig lesz vasárnap is. Ez utóbbira egyébként minden pártot meghívtak, kivéve a szélsőjobboldali Nemzeti Frontot, amit Anne Hidalgo párizsi főpolgármester a France Info rádióban azzal indokolt, hogy a felvonulásról szóló meghívót csak „köztársasági" pártoknak küldték el. Több városban is rengetegen mentek el szolidaritást vállalni a Charlie Hebdóval. Jellemző adat, hogy a 105 ezres Nancyban a város lakóinak az egyharmada, 35 ezer ember vonult fel az utcákon. Hasonló megemlékezéseket tartottak szerte a világon Limától Koppenhágáig.

Brüsszelben, az Európai Parlament előtti téren szintén egyperces néma csenddel emlékeztek a párizsi merényletben elhunyt áldozatokról. „Együtt megvédjük értékeinket!” – írta Twitter-bejegyzésében Donald Tusk, az Európa Tanács elnöke. Főhajtással emlékeztek az áldozatokra a londoni parlamentben is.

Nagy-Britanniában is bejelentették a hatóságok, hogy egyes vasútállomásokon és kikötőkben megemelik a készültséget – írja a Guardian. A Downing Street közleménye szerint a terrorfenyegetettségi szintet nem emelték meg.

Eric Holder távozó amerikai igazságügyi miniszter vasárnap elutazik Párizsba egy rögtönzött nemzetközi terrorizmusellenes konferenciára – jelentette az AFP. Barack Obama amerikai elnök csütörtökön ellátogatott Franciaország washingtoni nagykövetségére. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államokban nyilvánosságra hozták, hogy Chérif és Said rajta van egy Washington által összeállított repüléstilalmi listán.

Csütörtökön Ferenc pápa négy vezető francia imámmal közös nyilatkozatban nyilvánított részvétét. A nyilatkozat figyelmeztet, hogy a világ „veszélyes hely" szólásszabadság nélkül, egyúttal viszont minden vallás tiszteletére szólítja fel a médiát – írja az AP. A Kouachi fivérek a Charlie Hebdo 2012-es és 2013-as Mohamed-karikatúrái miatt támadtak a szerkesztőségre. Stéphane Charbonnier főszerkesztőt keresték és ölték meg először.

A népszerű francia író, Michel Houellebecq csütörtökön bejelentette, hogy felfüggeszti az új könyve, a Soumission népszerűsítését, amely arról szól, hogy 2022-ben, a következő utáni elnökválasztáson a 67 milliós, ötmillió muzulmánnak otthont adó Franciaország centristái a győzelem érdekében összeállnak egy Muzulmán Testvériség nevű fiktív párttal.

Párizsban a Köztársaság téren csütörtökön is rengeteg ember gyűlt össze emlékezni az áldozatokra
Párizsban a Köztársaság téren csütörtökön is rengeteg ember gyűlt össze emlékezni az áldozatokra
Jacky Naegelen / Reuters

Az AFP munkatársai a szolidaritás jeleként használt „Je suis Charlie" felirattal a kezükben tisztelegtek kollégáik előtt a szerkesztőség párizsi épülete előtt. Sokan magasba emelt tollal fejezték ki az együttérzésüket. A Twitteren a JesuisCharlie hashtag mellett már terjed a JesuisAhmed is, amely arra a földön fekvő, sebesült rendőrre, Ahmed Merabetre emlékezik, akit valamelyik Kouachi fivér futtában, egy fejlövéssel végzett ki. A JesuisCharlie-ra egyébként percenként 2500-szor twittelnek.

Budapesten csütörtök este 7 órára szerveztek megemlékezést a Francia Intézet elé a Charlie Hebdo áldozatainak emlékére.

Egymillió példányban

A franciaországi iszlám közösséget képviselő szervezet arra kérte csütörtökön a muzulmán hívőket, hogy vegyenek részt a hétvégére tervezett, Charlie Hebdo melletti szolidaritási demonstráción. A tanács szerdán „barbár cselekedetnek" nevezte és elítélte a francia szatirikus lap elleni merényletet.

A Charlie Hebdo a jövő héten 60 ezer helyett egymillió példányban fog megjelenni. Tizenhat helyett csak nyolcoldalas lesz. A tegnapi merényletben a Kouachi fivérek a szerkesztőség nyolc vezetőségi tagját ölték meg. A további működés érdekében a lap támogatást kapott több nagyobb francia médiumtól, mint például a Canal+-től, a Le Monde-tól és a Libérationtól is. A Libération felajánlotta azt is, hogy a Charlie Hebdo az ő szerkesztőségébe költözzön át. A fennmaradás érdekében a lapnak Fleur Pellerin kulturális miniszter egymillió eurós állami támogatást kért – írja a Le Monde.

Patrick Pelloux, a lap munkatársa közölte, hogy folytatják, a szerkesztőség úgy döntött, hogy jövő héten is megjelenik a lap. „Mindannyian egyetértettünk ezzel" – mondta. A következő értekezletet a jövő héten tartják.

Ami a szolidaritást illeti, a nemzetközi kiállásnak volt egy keserédes mellékzöngéje, Dániában ugyanis a maga 2005-ös Mohamed-karikatúráiról ismert és szintén többször megfenyegetett Jyllands-Posten volt az egyedüli mérvadó lap, amelyben nem volt benne a Charlie Hebdo valamelyik rajza. A Jyllands-Posten szerkesztősége biztonsági megfontolásokkal magyarázta a döntést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.