Osztrák ízek: gőzgombóc és tiroli máj

Ki ne ismerné az osztrák Hütték kínálatából az egyik legkedveltebb fogást, a Germknödel-t? Bár a síszezonnak már vége, a téli hangulatot könnyen felidézhetjük egy finom lekvárral töltött, vaníliás gőzgombóccal.

Ki ne ismerné a síelésekből a Hütték kínálatából az egyik legkedveltebb fogást, a Germknödel-t? Otthon is elkészíthetjük, és mivel jól fagyasztható, érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget gyártani, egy részét pedig a mélyhűtőbe dugni. Legközelebb csak ki kell kapni a jégről, gőzölni és kész is. Vaníliaszósszal kínálva az igazi.

Elkészítés: Hozzávalók öt fő részére:
Az olajat, a tojást és a tejet összekeverjük egy nagyobb tálban.

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a citromhéjat és a felfutott élesztőt. Közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos helyen 45 percig kelesztjük.

A megkelt tésztát két részre osztjuk, mindegyiket 3-4 cm átmérőjű hurkává sodorjuk. A hurkákat 8-8 egyenlő részre vágjuk.

A kis tésztadarabok közepébe 1-1 teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk és gombóccá formáljuk, ügyelve, hogy jól összegömbölygessük, nehogy gőzölés közben kifolyjon a lekvár. A kész kis gombócokat megkenjük olvasztott vajjal.

Egy szűrőbetétbe vagy párolótálba rakosgatjuk a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne.

Ráültetjük egy megfelelő méretű lábas tetejére. A lábasban vizet forralunk (nem kell sokat, a párolóbetét alja pedig még véletlenül se érjen bele a vízbe!), majd ha felforrt mérsékeljük a tüzet, annyira, épphogy gyöngyözzön a víz. Lefedve, hogy a gőz ne szökjön ki az edényből, 10-15 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat. Elkészültüket tű beleszúrásával ellenőrizhetjük.

A kész gombócokat kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk, és porcukros mákot hintünk a tetejére.

A tésztához:
500 g liszt
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 tk kristálycukor
1/2 citrom reszelt héja
1 tojás
10 dkg olvasztott vaj (a gombócok kenéséhez)
A töltelékhez?
kb. 25 dkg sűrű szilvalekvár
A tetejére:
10 dkg őrölt mák
5 dkg porcukor

 További recepteket és étteremkritikákat talál Gasztro rovatunkban >>

A NO SALTY további ajánlatai 
Tiroli máj
Császármorzsa
Szalonnagombóc leves
www.nosalty.hu
Tiroli máj Császármorzsa Szalonnagombóc leves További receptek >>

 

Gőzgombóc
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.