Osztrák ízek: gőzgombóc és tiroli máj
Ki ne ismerné az osztrák Hütték kínálatából az egyik legkedveltebb fogást, a Germknödel-t? Bár a síszezonnak már vége, a téli hangulatot könnyen felidézhetjük egy finom lekvárral töltött, vaníliás gőzgombóccal.
Ki ne ismerné a síelésekből a Hütték kínálatából az egyik legkedveltebb fogást, a Germknödel-t? Otthon is elkészíthetjük, és mivel jól fagyasztható, érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget gyártani, egy részét pedig a mélyhűtőbe dugni. Legközelebb csak ki kell kapni a jégről, gőzölni és kész is. Vaníliaszósszal kínálva az igazi.
Elkészítés: | Hozzávalók öt fő részére: | |
Az olajat, a tojást és a tejet összekeverjük egy nagyobb tálban. Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a citromhéjat és a felfutott élesztőt. Közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos helyen 45 percig kelesztjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk, mindegyiket 3-4 cm átmérőjű hurkává sodorjuk. A hurkákat 8-8 egyenlő részre vágjuk. A kis tésztadarabok közepébe 1-1 teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk és gombóccá formáljuk, ügyelve, hogy jól összegömbölygessük, nehogy gőzölés közben kifolyjon a lekvár. A kész kis gombócokat megkenjük olvasztott vajjal. Egy szűrőbetétbe vagy párolótálba rakosgatjuk a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne. Ráültetjük egy megfelelő méretű lábas tetejére. A lábasban vizet forralunk (nem kell sokat, a párolóbetét alja pedig még véletlenül se érjen bele a vízbe!), majd ha felforrt mérsékeljük a tüzet, annyira, épphogy gyöngyözzön a víz. Lefedve, hogy a gőz ne szökjön ki az edényből, 10-15 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat. Elkészültüket tű beleszúrásával ellenőrizhetjük. A kész gombócokat kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk, és porcukros mákot hintünk a tetejére. |
A tésztához: 500 g liszt 3 dl tej 2,5 dkg élesztő 1 tk kristálycukor 1/2 citrom reszelt héja 1 tojás 10 dkg olvasztott vaj (a gombócok kenéséhez) A töltelékhez? kb. 25 dkg sűrű szilvalekvár A tetejére: 10 dkg őrölt mák 5 dkg porcukor |
További recepteket és étteremkritikákat talál Gasztro rovatunkban >>
A NO SALTY további ajánlatai |
|||
Tiroli máj | Császármorzsa | Szalonnagombóc leves | További receptek >> |