Megbünteti a kütyü azt, aki csal a fogyókúrával

A Kaliforniai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy nyakpántot, mely érzékel mindent, ami az ember torkán lecsúszik, és rezgéssel jelzi, ha sok a jóból.

A WearSens nevű eszköz fémből készült, és van rajta egy kis érzékelő, mely minden lenyelt falatot, illetve kortyot megjegyez és elemez. A kütyü 90 százalékos biztonsággal képes megkülönböztetni a szilád és folyékony táplálékot, a meleget a hidegtől, illetve 75 százalékos bizonyossággal a keményet a lágytól. Az eszközhöz tartozik egy mobil applikáció is, mely a kalóriákat számolja - írja a Daily Mail.

Kutatók szerint minden étel, ami lecsúszik az ember torkán, egyedi rezgési mintázattal rendelkezik, ezeket a mintázatokat tudja egymástól megkülönböztetni az eszköz. A készüléket kifejlesztő mérnökök 30 emberen tesztelték a nyakpántot. A tesztalanyoknak egy bizonyos étrendet kellett követniük, az eszköz pedig jelezte, ha valaki mennyiségben vagy minőségben csalni próbált. Ehhez csupán meg kell adni a viselő korát, magasságát és azt, hogy fogyni vagy súlyt tartani szeretne-e.

A WearSense fogadtatása azonban nagyon vegyes volt: több tech weblap is fojtónyakörvhöz hasonlította, habár nem szűkül össze, ha az ember túl sokat eszik. A Bustle.com szerint ez az eddigi legfurcsább hordható tech eszköz, amit eddig láthattunk (talán nem hallottak még a maszturbáció jellegzetes mozdulataiból energiát nyerő karkötőről?).

A WearSens társalapítója, Majid Sarrafzadeh szerint azonban sok diétás módszer alapszik azon, hogy az ember összeírja, amit elfogyasztott. Az általuk kifejlesztett eszköz ezt a módszert teszi egyszerűbbé, ráadásul kisebb az esély a csalásra.

Az egyetem kutatói nem látnak semmi furcsát a nyakpántban, hisz léteznek már olyan hordható tech eszközök, melyek a gyógyszeres kezelés alatt állókat figyelmeztetik a pirulák beszedésére, vagy tüdőbetegek légzését figyeli, illetve a dohányosokat segíti a leszokásban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.