Négy tűzoltó majdnem belehalt a jótékonysági őrületbe

Az Ice Bucket Challenge népszerűsége töretlen, sőt, az elmúlt egy hétben igazi nemzetközi őrületté nőtte ki magát a látványos jótékonysági akció. A vízzel játszani azonban nem veszélytelen. Most négy tűzoltó halt bele kis híján egy akcióba az Egyesült Államokban – számolt be a CNN.

Az eset a kentuckybeli Campbellsville-ben történt, ahol helyi tűzoltók egyetemistáknak akartak segíteni a kihívás teljesítésében

A fiatalokat a tűzoltóautó létrájáról permetezték le, s miután ezzel végeztek, elkezdték visszahúzni a létrát, ám a tetején lévő vizes vödör túl közel került a magasfeszültségű vezetékekhez, így négy tűzoltó áramütést szenvedett.

A kosárban ketten tartózkodtak, őket égési sérülésekkel szállították kórházba. Egyikük állapota válságos, a másik tűzoltó állapota kielégítő – nyilatkozta David McArthur kórházi szóvivő. A másik két tűzoltó nem sérült meg, de megfigyelés alatt állnak.

A baleset körülményeit még vizsgálják, de az biztosnak tűnik, hogy a létra nem ért hozzá a vezetékhez.

Az Ice Bucket Challenge egy jótékonyságra buzdító akció az amiotrófiás laterális szklerózis (ALS) szenvedők javára. Ilyen betegséggel küzd például Stephen Hawking angol elméleti fizikus is, aki orvosi csodának számít, mivel az ALS-es betegek a diagnózist követően 3-5 éven belül meg szoktak halni. Hawking 21 volt, amikor fény derült arra, miért esik el gyakran a saját lábában.

A kihívás lényege, hogy aki felhívást kap rá, annak vagy egy vödör jeges vizet kell magára öntenie 24 órán belül, vagy minimum 100 dollárt adományoznia az amerikai ALS Egyesületnek. A jeges akciót videóra kell venni, majd feltölteni az internetre, és újabb három személyt felszólítani arra, hogy ők is tegyenek így. Bár adományozással a kihívás teljesíthetése elkerülhető lenne, sokan mindkettőt vállalják.

A kihívás akkor kapott nemzetközi figyelmet, amikor a Facebook alapító Mark Zuckerbeg megcsinálta, és egyik kihívottjának Bill Gatest nevezte meg, aki szintén teljesítette a feladatot, nem is akárhogyan... Időközben az őrület a sztárvilág minden szegmensébe begyűrűzött, tombol a sportolók körében és elérte a nagypolitika színpadát is.

Ahogy mi is megírtuk, a múlt héten elhunyt a kihívás egyik kitalálója, Corey Griffin. A 27 éves férfi szombaton a Massachusetts állambeli Nantucket szigetén tartózkodott, hogy újabb adományokat gyűjtsön. A sziget Juice Guys nevű épületéről éjszaka fejest ugrott az Atlanti-óceán vizébe. Először felbukott a felszínre, majd alámerült. Az üdülőszigeten hagyománya van a 2,5 méter magas épületről való vízbeugrásnak, és eddig még csak sérülés sem történt soha.

Griffin a barátjával, az ASL-ben szenvedő Pete Fratesszel indította el Ice Bucket Challenge-t. A CNN szerint a kihívás eddigi eredménye 41,8 millió dollárnyi adomány az ALS Association javára. Tavaly ugyan ebben az időszakban csupán 2,1 millión állt a mérleg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.