Négy nap alatt 15 milliót hozott a Sony konyhájára Az interjú

A Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor elleni merényletről szóló film minden eddiginél sikeresebb, bemutatása óta 15 millió dollárt kaszált.

December 27-e óta mintegy kétmillió letöltésnél tart a Seth Rogan és James Franco főszereplésével készült film, amelyben két amerikai újságíró megbízást kap a CIA-tól, hogy öljék meg az észak-koreai vezetőt, Kim Dzsong Unt - írja a BBC.

Ahogy arról beszámoltunk, a Guardians of Peace, azaz A béke őrzői névre hallgató hackercsoport november végén támadást intézett a Sony Pictures ellen. December elején több, még be nem mutatott filmet, aztán a Sony online levelezéseit, a vállalat munkatársainak társadalombiztosítási számait és fizetési adatait is közzétették a támadók.

Miután a hackerek terrortámadással fenyegették meg azokat az amerikai mozikat, amelyek műsorukra tűzik a Sony Pictures új filmjét, a filmvállalat úgy döntött, nem mutatják be a vígjátékot.

A cég döntése sokaknak nem tetszett, köztük például Ben Stiller amerikai színésznek sem, aki szerint a szólásszabadságot veszélyeztetni a lépés, Rob Lowe pedig úgy gondolta, hogy győztek a Sony elleni támadásért felelős hackerek. Steve Carell amerikai színész a kreatív önkifejezés szomorú napjának nevezte, Jimmy Kimmel humorista pedig „amerikaiatlan, gyáva tettnek nevezte, amely megerősíti és érvényesíti a terrorista merényleteket".

Barack Obama amerikai elnök is élesen kritizálta a filmvállalat lépését. Mint mondta, az amerikai társadalom nem engedheti meg holmi sehonnai diktátornak, hogy cenzúrát erőltessen rá. „Ha valaki képes megfélemlíteni bennünket és elérni, hogy töröljük egy vígjáték bemutatását, képzeljük csak el, hogy mihez kezd majd, amikor egy dokumentumfilm vagy egy híradós riport láttán érzi találva magát"- majd egyértelműen leszögezte azt is, hogy: „Mi nem ilyenek vagyunk. Amerika nem ilyen."

Az interjú körüli hatalmas felhajtás pedig megtérülni látszik, a Sony vasárnap közleményben tudatta, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában a Google Play, a YouTube Movies, a Microsoft Xbox Video platformokon, valamint a Sony egy saját, külön e célra létesített csatornáján tették hozzáférhetővé a filmet, melyet két napra 5,99 dollárért lehet kikölcsönözni és 14,99 dollárért lehet megvásárolni.

Az FBI hivatalosan is megerősítette, hogy a kibertámadásért Észak-Korea a felelős. Phenjan erre válaszul szombati közleményében Washingtont vádolta meg a távol-keleti ország internetes rendszerének néhány nappal ezelőtti megbénításával. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.