Három napja próbálnak megmenteni egy kék bálnát

Csónakokkal, repülőkkel és helikopterekkel keresik a Dél-Kalifornia partjainál több mint száz méteres halászzsinórba tekeredett kék bálnát, mert az állatmentők szerint félő, hogy elpusztul, ha nem sikerül időben kiszabadítani.

A 25 méter hosszúságúra becsült, bajba került bálnát még pénteken vették észre a Santa Catalina-sziget és a szárazföld közötti csatornában. Az óriási tengeri emlős több mint száz méter halászzsinórba gabalyodott bele, amely valószínűleg egy rákcsapdához tartozott. A szakemberek szerint a bálna egészségesnek látszott. Időnként a felszínre jött, majd alábukott, de előbb-utóbb kifárad és akár el is pusztulhat, ha nem sikerül kiszabadítani.

A hullámzás túl erős volt ahhoz pénteken, hogy a mentők megpróbálják megközelíteni az állatot vagy elvágni a zsinórt. Egy bójával jelölték meg a helyet, ahol tartózkodott, de a bója és a bálna is eltűnt reggelre.

A kék bálna vagy óriás bálna (Balaenoptera musculus) a Föld legnagyobb állatfaja, akár 30 méter hosszúságúra is megnőhet, súlya elérheti a 200 tonnát. A szakértők szerint még nem fordult a kaliforniai partoknál, hogy kék bálna került volna csapdába, ezért a mentők nagyon óvatosan akarnak eljárni.

"Még nem volt dolgunk ekkora állattal. Egyetlen farkcsapásával megölhet vagy felborítja a hajót" - magyarázta Peter Wallerstein, a nonprofit Marine Animal Rescue tengeri állatmentő csoport elnöke, és arra is figyelmeztetett, hogy senki se közelítse meg a bálnát, ha megpillantja, értesítse inkább a hatóságokat.

Korábban előfordult már, hogy maguk az állatok kértek segítséget az embertől. Sydney partjainál például egy delfin úszott oda a csónakokhoz, hogy kiszedjenek egy zacskót a szájából. Hawaiinál szintén egy delfin jelezte a búvároknak, hogy szabadítsák meg a rátekeredett hálótól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.