Felmentették a Kulcsár-ügy egykori főnyomozóját

Felmentette a hivatali visszaélés és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettének vádja alól Molnár Csabát, a Kulcsár-ügy egykori főnyomozóját és Bacsi Jánost, az Országos Rendőr-főkapitányság egykori pénzmosás elleni osztályának munkatársait első fokon a Fővárosi Bíróság csütörtökön.

A bíróság szerint a vádban szerepelő hivatali visszaélés esetében célzatos magatartás és kötelességszegés nem állapítható meg. Az ítélet nem jogerős, az ügyész fellebbezést jelentett be a felmentő ítélet ellen.

A vád szerint Molnár Csaba és egykori helyettese 2003 nyarán a  Pannonplast Rt. részvényeinek felvásárlásával kapcsolatban az  osztályukra érkezett bejelentés tárgyában visszaélést követtek el  több személy - köztük Kulcsár Attila - érdekében azért, hogy az  adott ügyben ne rendeljenek el nyomozást.

Az eljáró bíró az ítélet indokolásában elmondta, a vádlottak az  ügyben összegyűjtött okiratokból vonták le azt a következtetést, hogy a hűtlen és hanyag kezelés alapos gyanúja a Pannonplast Rt. részvényeinek felvásárlásával kapcsolatban hiányzik.

A közokirat-hamisítás vádja alóli felmentést azzal indokolta a  bíróság, hogy az ügyben szerepelő okirat egy nappal történő előre  dátumozása nem veszélyes a társadalomra, így bűncselekmény  sem  történt.

Molnár Csaba ellen ebben az ügyben 2005 augusztusában emeltek  vádat az ügyben, a rendőrtiszt 2005 őszén adta be leszerelési  kérelmét.

Molnár Csaba 2003-ban az Országos Rendőr-főkapitányság pénzmosás  elleni osztályának vezetője volt. Az ügyészség más ügyben is megvádolta a nyomozót: a vád szerint Molnár Csaba 2003-ban az ORFK pénzmosás elleni osztályának vezetőjeként pár ezer forintos ajándékokért cserébe jogtalan előnyhöz juttatott pénzváltókat, államtitkokat, pénzmosás gyanús esetekre vonatkozó bejelentések adatait szolgáltatta ki nekik.

A Kulcsár-ügy több gyanúsítottjának elfogásában közreműködő rendőrtisztet mindezek alapján vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel és államtitoksértéssel vádolták meg, két pénzváltót pedig hivatali  vesztegetéssel.

A Fővárosi Ítélőtábla 2007 áprilisában jogerősen felmentette a vád alól Molnár Csabát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.