Elrendelték Pistorius pszichiátriai kezelését

A bizottság nemcsak helybenhagyta a házi őrizetbe helyezését elutasító döntést, de a dél-afrikai olimpiai és paralimpiai futó elmeorvosi kezeléséről is intézkedett. 

Oscar Pistorius 2013. február 14-én a pretoriai villájában több lövéssel megölte a barátnőjét, Reeva Steenkampet, akit a vallomása szerint betörőnek nézett. A 28 éves férfinak azokkal a mentális problémákkal kapcsolatban kell terápiára járnia, amelyek a bűncselekmény elkövetésében közrejátszottak. 

Oscar Pistoriust augusztusban engedték volna ki a börtönből, hogy a büntetéséből hátralévő időt házi őrizetben töltse, a döntést azonban Michael Masutha igazságügy-miniszter megvétózta. A miniszter arra hivatkozott, hogy idő előtti enyhíteni az olimpiai és  paralimpiai futó büntetését. A törvény valóban lehetővé teszi, hogy a büntetés egyhatodának letelte után házi őrizetbe kerüljön, azonban az öt évre ítélt Pistorius csupán hat hónapot töltött le a büntetésből, esetében azonban tíz hónap a minimum.

Lucy Mailula bírónő hétfői döntése értelmében Masutha helyesen járt el. A kegyelmi ügyében eljáró bizottságnak ismételten el kell bírálnia Pistorius kérését. A pszichoterápiát azonban akkor is folytatnia kell, ha házi őrizetbe kerül majd.

A kezelés célja, hogy csökkentse a bűncselekmény elkövetésére hajlamosító tényezőket. A bizottság azt is kérte, hogy a házi őrizetbe helyezését vizsgáló testület határozzon meg szigorúbb feltételeket az atléta lőfegyverhasználatával kapcsolatban. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.