Rács mögött marad Pistorius

Mégsem helyezik szabadlábra a paralimpiai és olimpiai futót pénteken – jelentette be a Dél-afrikai Köztársaság igazságügy-minisztériuma.

Ahogy arról beszámoltunk, Oscar Pistoriust tavaly októberben gondatlanságból elkövetett emberölés miatt – a barátnője, Reeva Steenkamp meggyilkolásáért – öt évre ítélték, néhány korábbi alkalommal elkövetett nyilvános fegyverhasználatért pedig három év börtönt kapott, öt évre felfüggesztve.

Júniusban aztán kiderült, hogy mindössze tíz hónappal az ítélethirdetés után, augusztus 21-én feltételesen szabadlábra helyezik, a dél-afrikai törvények ugyanis lehetővé teszik, hogy egy-egy elítélt már a büntetés egyhatodának a letöltése után kérvényezze a feltételes szabadlábra helyezését.

Michael Masutha igazságügyi miniszter azonban felülbírálta a bíróság korábbi döntését, és elrendelte a feltételes szabadlábra helyezés újbóli elbírálását – írja a Guardian.

A tárca szóvivője, Mthunzi Mhaga azt mondta, azért kell felülvizsgálni a kérdést, mert a büntetést enyhítő testület idő előtt hozta meg döntését Pistorius ügyében, hiszen már júniusban megszületett a verdikt, holott a sportoló akkor még csak nyolc hónapot töltött börtönben, ám mivel 60 hónapra ítélték, legalább tíz hónapnak kellett volna eltelnie az enyhítő határozatig.

Arról egyelőre nincs információ, hogy mikor ül össze a döntés felülvizsgálatát végző jogi testület.

Pistorius szabadon bocsátása ellen egyébként egy nőjogi szervezet is tiltakozott, akik azt szeretnék, ha az olimpikon  novemberig rács mögött maradna – akkor tárgyalja ugyanis a dél-afrikai legfelsőbb bíróság az ügyész által benyújtott fellebbezést.

A sportoló áldozata, Reeva Steenkamp épp a mai napon lenne 32 éves. Oscar Pistorius 2013. február 14-én, Valentin-nap hajnalán végzett vele, többször rálőtt egy WC-ajtón keresztül. Vallomása szerint álmából felriadva azt hitte, betörő jár a Pretoria elitnegyedében fekvő ház falai között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.