galéria megtekintése

Öt év börtönt kapott Oscar Pistorius

1 komment


Veres Dóra

Oscar Pistorius gondatlan emberölésért öt év börtönt, néhány korábbi alkalommal elkövetett nyilvános fegyverhasználatért pedig három év börtönt kapott, öt évre felfüggesztve.

Pistoriust az ítélethirdetés után a tárgyalóterem alatti fogdába vitték, arcán nem lehetett látni semmilyen reakciót
Pistoriust az ítélethirdetés után a tárgyalóterem alatti fogdába vitték, arcán nem lehetett látni semmilyen reakciót
Herman Verwey / Reuters

Thokozile Masipa bírónő szeptember elején bűnösnek nyilvánította Oscar Pistorius paralimpiai és olimpiai futót gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében a barátnője, Reeva Steenkamp másfél évvel ezelőtt, 2013. február 14-én történt meggyilkolásáért. Az október 21-ei ítélethirdetésen közölte,  komoly kihívás, hogy az ítélet "kiegyensúlyozott és arányos" legyen.

A bírónő ismertette az elmúlt hét során meghallgatott tanúk vallomását és javaslatait, köztük Lore Hartzenbergét, a hatszoros paralimpiai bajnok pszichoterapeutájáét, aki elmondta, Pistorius nem dolgozta fel barátnője halálát, és sportolóként nincs jövője. Peet van Zyl, a paralimpikon menedzsere jótékonysági szervezetekhez küldené dolgozni ügyfelét, és hasonlót javasolt Annette Vergeer szociális munkás is, aki úgy véli, a börtön nem megfelelő hely a sportolónak. 

 

Joel Maringa büntetés-végrehajtási szociális munkás is azon a véleményen volt, hogy Pistoriust elegendő volna felügyelet alá helyezni, mivel viselkedése szociálisan elfogadható. Ő amellett érvelt, hogy a házi őrizet és a szociális munka lenne a legmegfelelőbb büntetés a sportoló számára.

Masipa bírónő megjegyezte, hogy Verger érvei nem nyűgözték le: "Vázlatos volt, elavult, alulinformált, általánosító, és negatívan elfogult az ország börtöneivel szemben" – jegyezte meg. Ellenben a hét folyamán meghallgatott Moleko Zac Modise, a büntetés-végrehajtási szolgálatok nemzeti biztosa érveit helytállónak találta. Ő azt állította, hogy a börtönviszonyok megfelelnének a kétszeresen amputált futóbajnoknak, nem kellene elvenni tőle a műlábait, ráadásul tanulásra és többféle sportolásra is lehetőség van, és neki joga van külön cellába kérni a bent lévőket, elsősorban egészségügyi vizsgálat alapján.

A bírónő azt is kifejtette, hogy szerinte a védelem tanúi eltúlozzák Oscar Pistorius sebezhetőségét és kiszolgáltatottságát. Megjegyezte, hogy terhes nők is ugyanúgy börtönbe mennek, és ők is ki vannak téve a veszélynek, és hogy nem jár kivételes elbánás a híres és gazdag embereknek sem. Mint mondta, Pistoriusnak kiváló a problémamegoldó képessége.

Megjegyezte, hogy nem hagyhatja figyelmen kívül, mennyit tett korábban a sportoló a társadalomért és milyen fontos jótékonysági tevékenységet folytatott, igaz, részben a pályafutása elősegítése miatt. De fontos leszögezni, hogy Pistoriust két igen súlyos vádpontban találta bűnösnek, és ha az ítélet túlságosan enyhe, csorba eshet az igazságszolgáltatás jó hírén. 

Felolvasta, ahogy a tanúk Pistorius áldozatát, Reeva Steenkampet jellemezték, és megjegyezte, reméli, hogy a büntetés majd egyfajta lezárást jelenthet a Steenkamp családnak, és esélyt ad a továbblépésre.

Barry és June Steenkamp, Reeva Steenkamp szülei elégedettek az ítélettel
Barry és June Steenkamp, Reeva Steenkamp szülei elégedettek az ítélettel
Herman Verwey / Reuters

Az ítélet kihirdetése előtt megemlítette a Vorster-ügyet, melyben egy munkáltató lelőtte a háztartási alkalmazottjának unokáját, akiről azt hitte, hogy betörő. Mint mondta, a két ügy ugyan hasonló, de alapvető különbségek vannak: míg Vorster egyetlenegyszer lőtt, és akkor sem az ajtó közepére célzott, ráadásul nem tudta, valóban van-e valaki az ajtó mögött, Pistorius utóbbiban egészen biztos volt, ennek ellenére négyszer is tüzelt.

Míg Vorster csak el akarta ijeszteni az általa betörőnek vélt személyt, Pistorius meg akarta ölni az illetőt, annak ellenére, hogy a paralimpikon képzett lövész, így tisztában kellett lennie tette súlyával és annak következményeivel. Mint mondta, Pistorius esetében a gondatlanság mértéke miatt nem lenne megfelelő büntetés a házi őrizet és a felfüggesztett börtönbüntetés sem.

Oscar Pistorius gondatlan emberölésért öt év börtönt, a korábban elkövetett nyilvános fegyverhasználatért pedig három év börtönt kapott, öt évre felfüggesztve. Az ítélethirdetés után a sportolót a tárgyalóterem alatti fogdába vitték, arcán semmilyen reakciót nem lehetett látni. A The Guardian helyszíni tudósítója úgy tudja, büntetését a Kgosi Mampuru II börtönben tölti majd le. 

A védelem képviselői és Oscar Pistorius nagybátyja, Arnold Pistorius is azt mondta, hogy jelenleg nem terveznek fellebbezést. A The Guardian újságírója által megkérdezett szakértő szerint az ötéves büntetés harmadát szinte biztos, hogy elengedik majd, mivel Pistoriust először találták bűnösnek, és a futóbajnok a büntetés egyhatoda, vagyis 10 hónap után kérvényezheti, hogy házi őrizetbe kerülhessen.

Reeva Steenkamp édesanyja, June a riporterek kérdésére azt mondta: "Ez így helyes, de ez nem jelent lezárást számunkra, azt csak az adhatná meg, ha valami csoda folytán visszatérhetne Reeva." A család ügyvédje azt nyilatkozta, Steenkampék elégedettek az ítélettel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.