Pistorius kijöhet a börtönből

A dél-afrikai paralimpiai és olimpiai futót tíz hónap után, augusztus 21-én feltételesen szabadlábra helyezik.

Ahogy arról beszámoltunk, Pistoriust tavaly októberben gondatlanságból elkövetett emberölés miatt – a barátnője, Reeva Steenkamp meggyilkolásáért – öt évre ítélték, néhány korábbi alkalommal elkövetett nyilvános fegyverhasználatért pedig három év börtönt kapott, öt évre felfüggesztve. Hétfőn derült ki, hogy mindössze tíz hónappal az ítélethirdetés után, augusztus 21-én feltételesen szabadlábra helyezik, a dél-afrikai törvények ugyanis lehetőséget adnak, hogy egy-egy elítélt már a büntetés egyhatodának a letöltése után kérvényezze a feltételes szabadlábra helyezését.

A hivatalos megfogalmazás szerint Pistorius augusztustól „korrekciós felügyelet” alá kerül, de az ügyet nem ússza meg végleg, az ügyészség ugyanis fellebbezett az ítélet ellen, azt akarva elérni, hogy a paralimpikont gyilkosság miatt ítéljék el, amiért Pistoriust legalább 15 év szabadságvesztésre lehet ítélni. Ez a fellebbezés novemberben kerül a legfelsőbb bíróság elé, Pistorius feltételes szabadlábra helyezését viszont nem érinti. Az ügyészség jelezte is, hogy az utóbbi ellen nem emel kifogást.

Pistorius a pretoriai Kgosi Mampuru II börtön foglya, jelenleg a kórházi szárnyban megfigyelés alatt áll. Ügyvédje, Rohan Kruger szerint napi 23 órát tölt magánzárkában, ideje nagy részét pedig a Biblia olvasásával és imával foglalja el. Arról, hogy augusztusban feltételesen szabadlábra helyezik, az egyik névtelenséget kérő családtagja beszélt először, az eNCAnews újságírójának. Az újságíró, Karyn Maughan egy Twitter-üzenetben felhívta a figyelmet arra is, hogy az ügyészségi fellebbezésről öt bíró fog dönteni a dél-afrikai büntetőügyekben szokásos három helyett.

Pistorius 2013. február 14-én, Valentin-nap hajnalán végzett a barátnőjével, több lövést adva le rá egy WC-ajtón keresztül. Vallomása szerint álmából felriadva azt hitte, betörő jár a Pretoria elitnegyedében fekvő ház falai között.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.