A lavinaveszély miatt változik a Mount Everest csúcsára vezető útvonal

Biztonsági okokból márciustól Nepál változtat a Mount Everest csúcsára vezető déli mászóútvonalon.

A világ legmagasabb csúcsának meghódítására vágyó hegymászók ezentúl az alaptáborból elindulva a Khumbu gleccser középső részén haladhatnak majd keresztül, elkerülve annak baloldali részét, ahol a tavaly áprilisban 16 nepáli serpa vesztette életét. Az eddigi útvonalat az 1990-es évek óta használták - írja a BBC.

Tavaly áprilisban 16 hegymászó halt meg egy jéglavina következtében, ez volt a hegy történetének legtöbb emberéletet követelő balesete.

A tragédia után a hegyen dolgozó nepáli serpák sztrájkba kezdtek, magasabb fizetést és jobb feltételeket követelve munkájukhoz. A tiltakozásul szezon teljes hátralévő időszakára lemondták a 8848 méter magas hegycsúcs meghódítására délről induló expedíciókat.


A nepáli kormány a biztonsági körülmények javítására törekszik a hamarosan induló tavaszi évadban.

"Úgy véljük, a lavinaveszély egyre nő a Khumbu gleccser baloldali részén, ezért az útvonalat középre helyezzük át, ahol minimális a kockázat" - közölte Ang Dordzse serpa, az új útvonal kijelölésével megbízott szervezet vezetője. Hozzátette: a szükséges köteleket és létrákat már beszerezték külföldről, hamarosan el is helyezik őket az új útvonal biztosítására.

A gleccseren átvezető középső út nem újdonság, több mint két évtizeddel ezelőtt még ezen haladtak az expedíciók. Az útvonalat az 1990-es években helyezték át a gleccser "nyugati vállának" nevezett baloldali részre, mivel itt könnyebb és rövidebb mászás árán lehetett továbbjutni az első tábor felé, így a szakaszt még a tapasztalatlan hegymászók is teljesíteni tudták. Az útvonal hátránya a magas lavinaveszély volt.

Tavalyi tiltakozásuk alatt a serpák azt követelték a nepáli kormányzattól, tegye lehetővé, hogy helikopter segítségével szállítsák fel a hegymászáshoz szükséges felszereléseket az első táborba. A serpáknak így nem kellene súlyos csomagokat cipelni a veszélyes szakaszon, illetve kevesebbszer kellene megtenniük ugyanazt az utat.

Az expedíciókat kiszolgáló teherhordók, akik közül sokan a serpa népből származnak, egy átlagos szezonban mintegy 30-40 alkalommal haladnak keresztül a Khumbu gleccseren nehéz súlyokkal megrakodva. A külföldi túraszervezők egyetértenek a serpákkal, ugyanakkor nepáli társaik ellenzik a kérést.

"A nepáli törvények még mentőhelikopterek használatát sem engedik meg az alaptábor felett, többnyire a hegység törékeny természetvédelmi egyensúlyára hivatkozva, és mi egyetértünk ezzel a tiltással" - nyilatkozta Tika Gurung, a Nepáli Expedíciószervezők Szövetségének munkatársa.

A kormányzat azt reméli, hogy a mászóútvonal megváltoztatása, amit a nepáli és a külföldi túraszervező vállalkozások is üdvözöltek, némiképp lecsillapítja a serpákat.

A Khumbu gleccseren eddig csaknem 40 mászó lelte halálát, többségük az expedíciókat kiszolgáló személyzet közül került ki. A Mount Everesten mintegy 250 ember lelte halálát a csúcs első, 1953-as meghódítása óta.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.