137-szer lőttek a párra, felmentették a rendőrt

A clevelandi bíróság szombati döntése szerint nem bűnös Michael Brelo, az a 31 éves rendőr, akit Timothy Russell és Malissa Williams megölésével vádoltak. 

Russell és Williams 2012 novemberében Chevy Malibujukkal épp a clevelandi rendőrség épülete mellett hajtottak el, amikor az autó kipufogója durrant egyet, amit a rendőrök lövésnek hittek. A páros 35 km-en keresztül menekült a rendőrök elől, bizonyos szakaszokon 160 km/h-val. 62 rendőrautó vett részt az üldözésükben. Amikor végül sikerült őket megállítani, 13 rendőr nyitott tüzet rájuk összesen 137 lövést leadva.

Bíróság elé azonban egyedül Brelo került, mivel az ügyész szerint a két gyanúsított már nem jelentett fenyegetést, amikor a férfi kiszállt a rendőrautóból és 15 lövést adott le a szélvédőjükre. 

A bíró azzal indokolta döntését, hogy a lövések nagy száma miatt nem tudja kétséget kizáróan megállapítani, hogy Brelo volt a felelős a gyanúsítottak haláláért. 

A Russell és Williams halálát okozó eset nyomán indult igazságügyi minisztériumi vizsgálat derített fényt a clevelandi rendőrségnél tapasztalható túlzott erőszakra és az állampolgári jogok megsértésére.

Az ügy azért is bír kiemelt jelentőséggel, mert az utóbbi időben megszaporodott a rendőrséghez köthető halálesetek száma az Egyesült Államokban. Ezek nyomán többször tört ki zavargás. Novemberben épp Clevelandben lőttek le egy játékpisztollyal hadonászó tizenkét éves fekete fiút. Áprilisban Freddie Gray, egy másik fekete fiatal halt meg a kórházban néhány héttel azután, hogy a Baltimore-i rendőrség letartóztatta. 

Fergusonban a tinédzser Michael Brownt ölte meg egy fehér rendőr augusztusban. A halála miatt kitört – gyakran erőszakos – tüntetések megfékezésére a rendőrség katonai segítséget is igénybe vett, ami miatt számos kritika érte a szervezetet. A rendőr felmentése után újabb zavargások törtek ki.

A mostani döntés után is hasonló megmozdulásokra számít a városvezetés. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.