Az összes állami társasházi felújítás pályázat lefújva

Miután Nyugat- és Közép-Magyarországon már egy hónapja megszűnt a lehetőség, az ország többi térségéből holnap, június 2-án déli 12 óráig adható fel utoljára társasházi energiafelújítási pályázat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Otthon Melege Program keretében meghirdetett Társasházak energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása alprogram esetében a pályázatok benyújtását 2015. június 1. napjával - mától - határozatlan időre felfüggeszti - tette közzé a tárca.

A dél-alföldi, a dél-dunántúli, az észak-alföldi, az észak-magyarországi és a közép-dunántúli térségekben megvalósítandó beruházásokra 2015. június 2-án 12 óráig lehetséges pályázatokat benyújtani.

Az előzetesen meghatározott feltételeknek megfelelő pályázatokat a pályázati útmutatóban rögzítettek szerint, az arányosan megtakarítható szén-dioxid-mennyiség figyelembevételével rangsorolják. A befogadható pályázatok a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig részesülhetnek támogatásban. A minisztérium szükség esetén dönt a régiók közötti források átcsoportosításáról, valamint a nagy számú és kedvező elbírálásban részesült pályázatok esetében a további forrásfeltöltésről - zárul a tárcaközlemény.

Noha a minisztérium a lépést nem indokolta, az ok nyilvánvalóan a forrás kimerülése. A tárca április 30-tól tízmilliárdos kerettel hirdetett meg az 1946-2006 között épült társasházak komplex energetikai felújítási összegének körülbelül felével kecsegtető támogatási pályázatot. A forrást a hét magyarországi térség között az ott nyilvántartott társasházak arányában osztották fel. A leggyorsabbak a nyugat-dunántúliak voltak, ahol már aznap lemerítették a rájuk jutó mintegy egymilliárdos keretet. (A pályázati szabályoknak megfelelően a lefújást követő 24 órán belül a szabályosan feladott online jelentkezéseket még be kell fogadni.) A közép-magyarországiak se tétlenkedtek sokkal tovább: rá három napra ott is kifogyott a rendelkezésükre bocsátott több mint kétmilliárd forint.

Ám a többi térségről az azóta eltelt közel egy hónap során nem érkezett hír. Pedig Közép-Dunántúl és a Dél-Alföld az első nap még ott loholt a két leggyorsabb mögött. Mivel az kizárható, hogy a fennmaradó öt országrész egyszerre most merítette le a keretét, nagy valószínűséggel központilag döntöttek a leglassabbak bevárása utáni egyidejű bezárás mellett. Ezt támasztja alá, hogy míg eddig rendre a keret kimerültének pillanatában hirdették meg az adott kiírás felfüggesztését, addig most már előtte való nap, május 31-én este tudatták, hogy másnap 12 órakor elfogy a pénz (amire ugyanakkor tehát még június 2-án délig be lehet jelentkezni).

A lezárás ilyetén összevonásában az a kommunikációs szempont is szerepet játszhatott, hogy a hazai médiumok ne még ötször adjanak hírt egy-egy régiós összeg kimerültéről, hanem elég lesz ilyenből egy is: a legvégén, azaz most. Ebből viszont az is következik, hogy ha eredetileg is ezt a szabályt alkalmazzák, akkor a leggyorsabb nyugat-dunántúliak és közép-magyarországiak számára is tovább elérhető maradt volna a lehetőség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.