Mától jelentkezhetnek a társasházak: sok pénzről van szó!

Mától pályázhatnak energiahatékonysági beruházási támogatásra az 1946 és 2006 között épült 5-60 lakásos társasházak.

Mától elindult az Otthon Melege Program társasház-felújítási alprogramja - közölte a nemzeti fejlesztési tárca. Pályázatot mától, április 30-tól a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig nyújthatnak be a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portálon ügyfélkapus regisztrációval rendelkező társasházak, lakásszövetkezetek, kizárólag elektronikus formában, a www.zfr-th-2015.nfsi.hu pályázati rendszeren keresztül.

A keret tízmilliárd forint, a támogatás a beruházás akár felét is kiteheti. A pályázat keretében a minimum 5, de legfeljebb 60 lakásos, 1946 után épült, 2006. december 31-ig kiadott építési engedéllyel rendelkező, távfűtéssel, házközponti fűtéssel vagy lakásonkénti egyedi fűtéssel rendelkező lakóépületek tulajdonosi közösségei igényelhetnek támogatást – közlik.

Az alprogram kizárólag komplex felújítást célzó beruházásokat támogat. Így többek között a lakások, lépcsőházak és egyéb közös fűtött helyiségek külső nyílászáróinak cseréjére, az épület valamennyi homlokzatának teljes hőszigetelésére, épületgépészeti rendszerek energia-megtakarítást eredményező felújítására és megújuló energiafelhasználás kialakítására lehet támogatást igényelni.

Az állami támogatás mértéke – a megvalósítandó fejlesztéstől függően – az energetikai tanúsítvánnyal igazolt minden megtakarított szén-dioxid egységre 750-950 forint közötti összeg. Az elnyerhető támogatás azonban nem haladhatja meg az elszámolható költségek 50 százalékát. Az épületenergetikai beruházásoknak köszönhetően várhatóan 20 ezer lakás újulhat meg - írja a minisztérium.

A tárca a források rendelkezésre állásának függvényében folyamatosan vizsgálja további pályázatok meghirdetésének lehetőségét, melyek révén növekedhet az energiahatékonyság és mérséklődhetnek az energiaköltségek. Az Otthon Melege Program korábban meghirdetett alprogramjainak már több mint 95 százaléka részesült támogatásban, így több mint 27 ezer család otthonában valósulhatnak meg energiahatékonyságot eredményező beruházások.

 

Még egy hónapig vehetünk támogatott hűtőt

Lezárult az Otthon Melege Program Háztartási nagygép-csere alprogramjára beérkezett pályázatok feldolgozása - tette közzé a tárca. (Ez magyarul a hűtőcserepályázatot jelenti.) A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium eddig 24 ezer 780 támogatást hagyott jóvá, ami a pályázatok több mint 95 százaléka. A tárca kérésére a pályázatkezelő megkezdte a kizárt pályázatok felülvizsgálatát. Így még tavasszal további támogatói döntések várhatók. Az elszámolások benyújtásával kapcsolatos határidők a miniszteri döntésekhez igazodnak. A már kiadott támogatói okiratokban rögzített gépvásárlási határidők 2015. május 30-ig meghosszabbíthatók, módosítási kérelem és az annak kötelező mellékletét képező kereskedői nyilatkozat benyújtásával.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.