WWF: közpénzen teszik tönkre a horvát Duna-szakaszt

A Duna és a Dráva természeti értékeinek garmadáját veszélyeztető, a folyók szabályozásával együtt járó beavatkozásokat terveznek Horvátországban a hajózhatóság javítása érdekében. A horvát természetvédelmi szervezetek és a WWF tiltakozik.

Horvátországban 2008 óta ismertek azok a beavatkozási tervek, melyek három nagyobb kiterjedésű folyószakaszon összesen 190 helyszínt érintenek a magyar és a szerb határvizek közelében. A kavics- és homokkitermelést, folyószabályozó művek építését magába foglaló munkálatok a leendő határon átnyúló természetvédelmi terület dunai és drávai helyszíneit egyaránt érintik. A civil szervezetek elfogadhatatlannak tartják, hogy az EU csatlakozás küszöbén álló Horvátországban a természetvédelmi irányelveket nem tisztelő tervek éppen a csatlakozás idején kerülnek ismét napirendre. A tervek gyors benyújtása azt a látszatot kelti, hogy az elavult módszereket követő folyószabályozási munkákat még a csatlakozás előtt szeretnék elvégezni, hogy elkerüljék az EU szigorú természetvédelmi előírásait betartó kötelezettségeket. „Ezek a beavatkozások csak a kivitelezőknek hoznak jelentős hasznot, és a közpénzek elherdálását jelentik.” – fogalmazott Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.

A Horvátországgal zajló csatlakozási tárgyalások várhatóan a magyar EU elnökség ideje alatt befejeződnek, ami után Horvátország 2013 nyarán az Unió teljes jogú tagja lehet. Horvátország több EU-s irányelvet átültetett már a saját jogrendjébe, a folyószabályozási tervek azonban pont az ellenkező szándékot tükrözik. A civil szervezetek ezért kifogást nyújtanak be az Európai Bizottsághoz.

A természetvédők arra számítanak, hogy az EU Bizottság a két évvel ezelőtti drávai szabályozási tervek elutasításához hasonló döntést hoz, amikor is az EU kirendelt szakértői fölöslegesnek minősítették a tervezett beavatkozásokat, melyek ráadásul nem egyeztethetők össze az EU természetvédelmi irányelveivel. Ennek ellenére a területrendezési tervekből nem tűntek el ezek a javaslatok, és félő, hogy a tervezés a Dunán is hasonló módszereket követne. A tervezett beavatkozások összességében az elmúlt 30 év legjelentősebb folyószabályozási tervének minősíthetők ebben a térségben.

A horvát szándék azért sem érthető, mert déli szomszédunk épp idén márciusban írta alá azt a deklarációt, amely a Duna, a Dráva és a Mura mentén a világ első öt ország területét érintő természetvédelmi terület kialakításának javaslatáról szól. A Bioszféra Rezervátum majdan Európa legnagyobb kiterjedésű természetvédelmi területe lehet.  

A természetvédelmi szervezetek a horvát kormány azonnali és határozott fellépését várják. „Csak a folyószabályozási tervek leállítása esetén vehetjük biztosra, hogy a nyilatkozat aláírása nem csupán diplomáciai gesztus volt, hanem Horvátország valóban elkötelezett híve e határokon átnyúló természetvédelmi terület kialakításának.” – összegezte álláspontját az igazgató.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.