Visszatért a Falcon hordozórakéta a hánykolódó hajóra

Miután tegnap a SpaceX három tonna terhet szállító Dragon űrhajójával, húsz kísérleti egérrel a fedélzetén minden gond nélkül megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra a felfújható lakókapszula, az ezt gyártó Bigelow Aerospace ma sajtótájékoztatón jelenti be csatlakozását a Boeing és a Lockheed által alapított United Launch Alliance (ULA) nevű szervezethez, amelynek Atlas rakétáit használják leggyakrabban az amerikai kormányzati és kereskedelmi műholdak pályára állításához.

A felfújható lakómodult négy nap múlva fogják leválasztani a Dragonról és a kanadai robotkarral közvetlenül hozzáilleszteni az űrállomáshoz. Az 1360 kilós, három méter átmérőjű és majd négy méter hosszú, két fém válaszfallal megosztott alumínium szerkezetű és többrétegű kevlarszerű anyaggal burkolt modul végleges méretére való felfújását azonban csak május végén fogják elvégezni.

A mostani fellövés azért is történelmi jelentőség volt, mert a Vasembernek becézett milliárdos, Elon Musk cégének több sikertelen próbálkozás után első ízben sikerült baj nélkül függőleges helyzetben visszahoznia Falcon 9-es rakéta első fokozatát egy Atlanti-óceánon hánykolódó platformra. Barack Obama a Twitteren gratulált Musknak és a NASA-nak a kemény munkáért és az innovációért.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.