Valóságos csoda: felkelt és jár

A szaglóidegéből vett sejtek átültetésével lábra állítottak egy gerincsérülés miatt lebénult beteget. A brit–lengyel eredmény szenzáció, már csak meg kéne ismételni, hogy tudományosan is értékelhető legyen.

Az orvostudomány egyik szent Grálja a gerincbénultak lábra állítása. Ezt eddig semmilyen próbálkozással sem sikerült elérni, lévén a központi idegrendszerben, az agyban és a gerincvelőben a sérült, elszakadt idegrostok a tudomány jelen állása szerint nem regenerálódnak. (A periferiális idegek fi nom ideghálózata sérülés esetén növekedésnek indulhat és szerencsés esetben működése helyreállhat. Igaz, ez a regenerálódási képesség az idegkárosodás mértékétől, kiterjedésétől, a kiesett idegpálya hosszától, azaz az áthidalandó távolságtól is függ.) Akinél azonban baleset, vagy más sérülés miatt elszakadnak a gerincvelő idegrostjai, a sérülés helyétől lefelé megbénul. Ezt a helyzetet sikerült most egy különleges beavatkozással megváltoztatni, legalábbis egy negyvenéves férfi esetében.

Darek Fidykát négy éve egy támadás során késsel többször háton szúrták, azóta melltől lefelé megbénult. A gerincvelő rostjai elszakadtak, csak egy kis hegszövet maradt összekötő résznek a jobb oldalon. A londoni Kings College neurológusai (és a Brit Őssejtalapítvány, valamint egy magánalap) segítségével két éve a wroclawi egyetemi klinikán egy különleges beavatkozást végeztek el rajta, aminek eredményeiről nemrég számoltak be a Cell Transplantation nevű szakfolyóiratban. Ennek lényege, hogy a brit–lengyel team az agyalapon, a szaglójárat fölött elhelyezkedő egyik szaglógumó OEC-sejtjeit használta fel. Ezek a sejtek a központi idegrendszer eddigi ismereteink szerint egyetlen alkotóelemei, melyek egész életünkben képesek megújulni, feladatuk egyfajta „őssejtként” az orrjáratban lévő és használat során folytonosan pusztuló szaglóidegek rostjainak regenerációja. Az orvosok a beteg egyik szaglógumójából kivett OEC-sejteket laboratóriumban tenyésztették, majd a gerincvelő megmaradt, hegszövetes összekötő része fölé és alá juttatták be ezeket mintegy száz mikroinjekcióval. A bal oldali folytonossági hiányt pedig Fidyka bokájából kivágott néhány idegrost nyolc milliméteres csíkjaival hidalták át, amelyek voltaképp terjedési útnak számíthattak az OEC-sejtek által serkentett új idegrostok számára.

A pácienst a beavatkozás után heti öt napon át napi négy órán keresztül olyan fizikoterápiás gyakorlatokkal mozgatták, melyeket már azelőtt is végeztettek vele. Három hónap után a beteg javulást érzett bal combjában, fél év múlva – lábán sínekkel és segítséggel – első lépéseit is megtette, ma pedig már járókeret segítségével önállóan jár, és igaz, még könnyen fárad, de érzi a húgyhólyagját és a beleit, valamint szexuális képessége is visszatért. Geoff Raisman, a kutatás brit vezetője szerint (aki a módszerrel már negyven éve kísérletezett patkányokon) az eredmény lenyűgözőbb az ember holdra lépésénél.

Vajda János, az Országos Idegtudományi Intézet főorvosa szerint lelkesítő a hír, amelynek elvi alapjait a nyolcvanas évek óta ismerik, azóta végeznek kísérleteket az OEC-sejtekkel. A beavatkozással kapcsolatban az idegsebész-professzor megjegyezte, hogy a páciensnek szerencséje is volt, mert a megmaradt hegszövet biztosan tartalmazott valamennyi idegrostot, bár nem tudni, hogy ezek működőképesek voltak-e. Fontos, hogy a szakemberek most tíz további brit és lengyel páciensen szeretnék bizonyítani a módszer hatékonyságát, amihez Pawel Tabakow, a lengyel szakemberek vezetője szerint a világ minden részéből számításba vesznek majd pácienseket. Vajda János szerint a technikát csak úgynevezett kettős vak kísérlettel lehet igazolni, vagyis, hogy random módon válogatott betegeken ugyanúgy megismétlik a beavatkozást, azzal a különbséggel, hogy egy kontrollcsoportnak OEC-sejtek helyett csak fiziológiás sóoldatot fecskendeznek, ám hogy ki mit kapott, azt sem a páciens, sem a kezelő orvos nem tudja. Ameddig az ez után kapott eredményeket nem értékelik ki, a mostani eredmény nem nevezhető tudományos áttörésnek és a magyar szakember óv a túlzott várakozásoktól. A szexuális funkciók visszatérésével kapcsolatban például megjegyezte, hogy ezeket reflexesen, az alsó épen maradt gerincvelői rész önmagában is helyre tudja állítani. Azt mindenestre bánhatjuk, hogy a britek nem magyar szakemberekkel dolgoztak együtt – tette hozzá Vajda János.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.