Az űrben is megünnepelték Magyarországot

Magyarország tizennégy éve várt arra, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagja legyen. Miután csatlakoztunk a szervezethez, különös meglepetést kaptunk.
A nemzetközi űrállomáson dolgozó olasz űrhajósnő ugyanis készített egy űrfelvételt Budapestről. Ezzel köszöntötte a huszonkettedik tagállamként csatlakozó Magyarországot. Kicsit tekerni kell a fejünket, hogy pontosan lássuk, a felhős felvételen mi hol van, de a beazonosításban sokat segít a kanyargó Duna és a Szentendrei-sziget.
Ezt a fotót készítette az űrből Samantha Cristoforetti olasz űrhajósnő
Ezt a fotót készítette az űrből Samantha Cristoforetti olasz űrhajósnő
Samantha Cristoforetti / ESA

Ahogy azt megírtuk, Magyarország 1991-ben, a régióból elsőként kötött általános keretmegállapodást az Európai Űrügynökséggel, majd 1998-ban csatlakozott a kis országok űriparának fejlesztése érdekében indított Prodex (Programme de Développement d̕'Expériences scientifiques) tudományos programhoz.

2003 óta hazánk az ESA úgynevezett együttműködő állama (PECS; Plan for European Cooperating States). Az öt évre szóló egyezményt 2008-ban a magyar kormány újabb öt évvel megtoldotta, a PECS-ben minket követő országok (Csehország, Románia, Lengyelország) ugyanakkor ezalatt sorra teljes jogú taggá váltak. Hazánk a teljes jogú tagság helyett 2013 őszén újabb két évvel toldotta meg PECS-tagságát. A szerződésben szerepelt, hogy a PECS kiterjesztése legkésőbb 2015. november 5-éig tart.
NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.