Száz éve múlt ki az emberi pusztítás jelképe

1914. szeptember 1-jén pusztult el a cincinatti állatkertben a 29 éves Martha. Martha a vándorgalamb utolsó példánya volt – és a jelképe az ember okozta fajkihalásnak. A hozzá hasonló esetekre  bőven van példa.
A vándorgalamb egy kitömött példánya az ontariói Királyi Múzeumban
A vándorgalamb egy kitömött példánya az ontariói Királyi Múzeumban
Keith Schengili-Roberts / Creative Commons/Wikipedia

A napi 160 kilométeres távolság megtételére képes vándorgalamb Kanada és az Amerikai Egyesült Államok északkeleti részén volt honos, de Mexikóban és Kubában is jól ismerték, hiszen ott telelt. Az amerikai őslakosok vígan vadásztak rájuk, de a hatalmas pusztítást az Európából érkezett új honfoglalók hozták el. 1896-ban még negyedmilliós rajt is láttak, a hatékony gyilkolászásnak köszönhetően azonban 1900-ra egyetlen vadon élő példány sem maradt belőlük, az állatkertekben pedig nem tudták szaporítani a fogságban élő példányokat.

Utóbbiak közül az Egyesült Államok első first ladyjéről, Martha Washingtonról elnevezett madár volt az utolsó. Martha 1914 szeptember elsején pusztult el, testét kitömték és a washingtoni Smithsonian Intézetben állították ki.

A vándorgalambok 30-42 centiméter hosszú madarak voltak, különleges csőrüknek köszönhetően óriásira tudták nyitni szájukat. Begyük tartalmától öklendezéssel bármikor megszabadultak, ha az előzetesen elfogyasztottnál kívánatosabb élelemre leltek. Elképesztő mennyiségeket ettek, és mivel ettek, lecsupaszított erdőket, feldúlt mezőket hagytak maguk után. Gyakran annyian pihentek meg egy-egy fán, hogy annak ágai sorra letörtek.

A vándorgalamb legismertebb irodalmi ábrázolása James Fenimore Cooper Bőrharisnya című regényében olvasható, itt az állatok oktalan pusztítása a telepesek féktelenségének következménye – egyben jellemzésük kelléke. Bőrharisnya elítéli a természeti javak öncélú felhasználását. Bár Cooper regényét (és vele a Nagy indiánkönyvet) a kortársak bírálták túlzott idealizmusa miatt, a faj alig több mint fél évszázaddal később bekövetkezett végleges eltűnése ezt az idealizmust igazolta – olvasható ez az érdekes adalék a Wikipedián.

A hírek persze egyre másra érkeznek a kihalt fajokról. Egy példa egy kihalt növényre a St Helena fa, amelynek négy méter magasra is megnövő példányai elszigetelten éltek az Atlanti-óceán déli részén emelkedő Szent Ilona-szigeten. Fájáért és ültetvények telepítése miatt a 19. századra már majdnem eltűnt. Utolsó vadon növő példánya 1994-ben, az utolsó telepített fa 2003-ban pusztult el.

Eközben a kihaló állatokra csak az egyik példa a kizárólag a Jangce vizében élő kínai folyami delfin. Ez az emlős kiválóan alkalmazkodott édesvízi környezetéhez, csak az emberrel nem tudott mit kezdeni. A delfineket orvhorgászok és a más fajok elejtésére kint hagyott hálórendszerek ölték meg. 2007-ben nyilvánították kihaltnak, az utolsó fogságban élő állat 2002-ben pusztult el.

A biológusok számításai szerint az elmúlt félezer évben legalább nyolcvan emlősfaj halt ki.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.