Petíció a magyar őserdőért

Nyílt levelet írt a WWF Magyarország a vidékfejlesztési miniszterhez Magyarország egyetlen nagy kiterjedésű háborítatlan erdejének megmentése érdekében. A ritka állatfajoknak otthont adó Csarna-völgyi őserdőt a helyi erdőgazdaság a nemzeti park tiltakozása ellenére ki akarja termelni, az erdőirtást már csak a miniszter akadályozhatja meg.

A WWF által elindított kezdeményezéshez a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is csatlakozott. A nagyjából ezerhektáros, túlnyomórészt fokozottan védett Csarna-völgyben nemcsak ritka hal-, kétéltű- és madárfajok élnek, de az országban mindössze 5-10 egyedet számláló hiúz is előfordul. Az említett szervezetek nyílt levélben kérik a szaktárca gazdáját, hogy vizsgálja meg a Csarna-völgy kérdését, és ne járuljon hozzá a gazdasági célú faanyagtermeléshez. A levelet május 7-ig magánemberek és szervezetek is aláírásukkal nyomatékosíthatják (csatlakozni a wwf.hu/peticio címen lehet), ezután adják majd át azt a miniszternek.

A természetvédők közleménye szerint Magyarország egyetlen, nagy kiterjedésű háborítatlan erdejében, a Börzsöny északi részén található Csarna-völgyben, harminc év szünet után újra megindulna a fakitermelés. A közelítőleg ezerhektáros, túlnyomórészt fokozottan védett területen nemcsak ritka hal-, kétéltű- és madárfajok élnek, de az országban mindössze 5-10 egyedet számláló hiúz is előfordul. Az Ipoly Erdő Zrt. a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság határozott tiltakozása ellenére tervez fakitermelést, amely utak építésével, intenzív erózióval, a patakok elszennyeződésével és az erdő életközösségének megváltoztatásával járhat.

Az elmúlt hetek szakmai egyeztetései során nem született megegyezés a terület jövőjéről. A Csarna-völgy sorsa most a vidékfejlesztési miniszter kezében van. A következő bizottsági ülés a témában május 8-án lesz, így a petíció és nyílt levél átadását is aznapra időzítették.

A kezdeményezők a nyílt levélben rámutatnak, hogy a nemzetközi irányelvek és a Magyarországon hatályos jogszabályok értelmében valamennyi nemzeti parkban övezeti besorolást kell érvényesíteni. A legbelső, ún. természeti övezetben a nemzetközi gyakorlat szerint nincs fakitermelési tevékenység. – Sajnálatos, hogy a törvény életbe lépése óta eltelt több mint tizenöt esztendő során nem sikerült érvényt szerezni a jogszabálynak. A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban a Csarna-völgy a tervezett természeti övezet része. A terület biológiai sokfélesége nemzeti örökség, amely összehasonlíthatatlanul nagyobb értéket képvisel, mint az onnan kitermelhető faanyag – áll a nyílt levélben.

– Kérünk mindenkit, hogy amennyiben egyetért azzal, hogy Magyarország legnagyobb háborítatlan erdejében továbbra se legyen gazdasági célú faanyagtermelés, valamint azzal, hogy valamennyi nemzeti parkunkban hozzanak létre megfelelő nagyságú háborítatlan természeti övezeteket, amelyek gazdag élővilágnak adhatnak otthont, az írja alá petíciónkat! – írja Figeczky Gábor, a WWF Magyarország igazgatója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.