Nincs menekvés, irányíthatatlanul száguld a Föld felé egy űrállomás

Kína nagy nehezen elismerte, hogy elvesztették az irányítást első űrbázisuk fölött. A 8 és fél tonnás Mennyei Palota szerencsésebb esetben elég a Föld légkörében, rosszabb esetben becsapódik.

Több havi bizonytalanság után Kína végre elismerte, hogy az első űrállomásuk irányíthatatlanul száguld a Föld felé, és hamarosan becsapódik.

Tiangong-1
Tiangong-1
Wikipédia

A kínai űrprogram egyik tisztviselője sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a nyolc és fél tonnás Tiangong-1 (Mennyei Palota) űrbázis 2017-ben zuhanhat le - jelentette a Xinhua hírügynökség. Az űrállomás egyelőre még egyben van és 370 kilométeres magasságban kering a Föld körül.

A Tiangong-1 pályáját folyamatosan figyelik, és időben értesítenek majd a belépés - rosszabb esetben a becsapódás - pontos időpontjáról és helyszínéről.

„Számításaink szerint az űrlaboratórium darabjainak többsége zuhanás közben elég majd a légkörben”

- nyilatkozta Wu Ping, a kínai űrprogram műszaki igazgatóhelyettese.

A 10 méter hosszú Mennyei Palotát 2011-ben állították pályára, azóta több űrhajó is dokkolt és számos űrhajós tartózkodott már a fedélzetén, mielőtt idén márciusban kivonták a forgalomból.

Azóta viszont céltalanul kóborol az űrben, miközben folyamatosan ereszkedik. A kínai kormány eddig hallgatott erről, tovább fokozva a bizonytalanságot.

A kínai tisztviselők arról továbbra sem beszélnek, hogy mennyire tartják ellenőrzésük alatt az űrállomást, de a földet érésre vonatkozó elnagyolt becslések szerint már nem nagyon.

Ahogy arról beszámoltunk, Kína a múlt héten indította útnak második űrbázisát, a Tiangong-2-t, és már tervezik a harmadikat is, amelyet a következő évtizedben állíthatnak pályára.

Tiangong-2
Tiangong-2
Wikipédia

Októberben két űrhajóst küldenek fel a Tiangong-2-re, akik egy hónapig szolgálnak majd az új űrállomáson. A 14X4 méteres, 20 tonnás, henger alakú modulban elsősorban a hosszabb távú emberes küldetések és újratankolás technológiáját tesztelik, de többek között gyógyszerkísérleteket is végeznek majd.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.