galéria megtekintése

Mennyei palotát épít Kína az űrben

1 komment


Nyusztay Máté

Csütörtökön útnak indították Kína második űrállomását, a Tiangong 2-t egy Hosszú Menetelés 7 rakétával. A második Mennyei Palotának nevezett modul fellövésével egy még nagyobb szabású küldetést, a Mars meghódítását készítik elő.

Kilövés!
Kilövés!
Reuters

A kínai űrkutatási hivatal azt tervezi, októberben két űrhajóst küldenek fel a Shenzou 11-es űrhajóval, akik egy hónapig szolgálnak majd az új űrállomáson. 

 

A 14X4 méteres, 20 tonnás, henger alakú modulban elsősorban a hosszabb távú emberes küldetések és újratankolás technológiáját tesztelik, de többek között gyógyszerkísérleteket is végeznek majd. A Föld körül keringő űrlabor kezdetben 2 űrhajós ellátására alkalmas, de legfeljebb csak 30 napig tartózkodhatnak a fedélzeten (összehasonlításul: az ISS-en egyszerre hatan tartózkodhatnak, maximum fél évig).

Tiangong-2
Tiangong-2
Sputnik News

Kína még 2011-ben építette meg első űrállomását, amelyhez több űrhajó is dokkolt, számos űrhajós tartózkodott már a fedélzetén, mielőtt idén márciusban kivonták a forgalomból.

A Tiangong 1 űrállomás (bal felső képen) dokkolása a Shenzhou 8 űrhajóval (jobb felső kép) 2011-ben, ahogy azt a pekingi irányítóközpontból látták
A Tiangong 1 űrállomás (bal felső képen) dokkolása a Shenzhou 8 űrhajóval (jobb felső kép) 2011-ben, ahogy azt a pekingi irányítóközpontból látták
REUTERS/CCTV via Reuters TV

Az újabb, moduláris űrállomás fontos mérföldkő Kína ambíciózus űrprogramjában, hiszen eddig csak Oroszország és az Egyesült Államok épített saját űrbázist, előbbi a Mirt, utóbbi a jelenleg is működő Nemzetközi Űrállomást (ISS). Igaz, az ISS több ország közös erőfeszítésének eredményeként épült fel, viszont Kínával az USA nem volt hajlandó együttműködni, mivel biztonsági kockázatnak tartották a kínai hadsereg bevonását a civil űrkutatási programokba. A Pentagon egyébként Kína saját űrállomásának "civilségét" illetően is szkeptikus.

A Shenzhou-9 űrhajó a Hosszú Menetelés hordozórakétán
A Shenzhou-9 űrhajó a Hosszú Menetelés hordozórakétán
Reuters/China Daily

A kínaiak nyomulását jelzi, hogy csak ebben az évben 20 űrküldetést terveznek (köztük egy robotűrhajó dokkolását az űrállomással), és már javában zajlik a legújabb, Hosszú Menetelés 5 elnevezésű, nagy teherbírású hordozórakéta fejlesztése is, amivel az új űrlaboratórium moduljait szállítják majd. 

A kínai űrprogram fontosabb állomásai:

2003: Az első kínai űrhajós az űrben

2011: Az első kínai űrállomás pályára állítása

2013: Az első kínai holdjáró leszállása

2016-2020: Felépítik a második kínai űrállomást

2018-2022: Felépítik a harmadik kínai űrállomást

Fantáziarajz a Tiangong-3-ról
Fantáziarajz a Tiangong-3-ról

2020. Leszállás a Hold sötét oldalán

2020: Az első kínai marsjáró leszállása

2025: Az első kínai űrhajós holdraszállása

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.