Mindent behálóz az okosság

Igazán megrázó technológiai szenzációkban ugyan nem bővelkedett a Las Vegasban múlt héten befejeződött szórakoztatóelektronikai kiállítás, a CES, de volt egy sor igazán szexi újdonság. Nem mellesleg, az iparág végre képes volt érthetően megmutatni, miért jó az embereknek és a gazdaságnak is az egyre több okoseszköz.

A mobilgyártók mintha elfáradtak volna. A Consumer Electronic Show alapján elmondható, hogy nem csak a Las Vegasban egyébként már jó ideje ki nem állító Apple van híján igazán átütő újításoknak, bágyadt a Samsung is. Az LG kijelzőgyártó részlege hozott valami érdekeset, miután a Samsung szeptemberben bemutatta a Galaxy Note Edge telefonját, amelyen a kijelző jobb oldala egyben a készülék oldala is, erre kontrázott rá az LG, megvillantva, hogy kifejlesztett egy olyan képernyőt, amely immár háromoldalú.

A Samsung vezére bemutatta az extrakicsi, terabyte-os SSD-meghajtót
A Samsung vezére bemutatta az extrakicsi, terabyte-os SSD-meghajtót
Rick Wilking / Reuters

Amelyet persze piacon lévő telefonba még nem építettek be. A Samsung leghasználhatóbb fejlesztése az az SSD-meghajtó, amelyik méretre nem nagyobb egy névjegykártyánál, de egy terabyte kapacitású: ez kiváló lesz a szuperkicsi, könnyű és ebből adódóan drága ultrabookokba. Az igen népszerű modelleknél az elmúlt két évben kiderült: a felhasználók nemigen barátkoznak meg, hogy tárhelyük korlátozott 128 vagy épp 256 gigabyte-ban, de többet a zajos és sokat fogyasztó merevlemezből sem kérnek, ha már egyszer volt SSD-vel működő notebookjuk.

A Lenovo a ThinkPad X1 Carbon modelljével nemcsak a világ egyik legkönnyebb laptopját alkotta meg a 14 colos kategóriában (1,6 kg), de a legvékonyabbat is: az erőgép mind össze 19 milliméter. Visszatérve a telefonokra, sokakat fog érdekelni, miként gyógyítja magát az LG legújabb Flex modellje, amely – sajnos csak a hátlapjáról – rövid idő alatt képes eltüntetni a karcolásokat. Érdemes még megemlíteni a Lenovo kifejezetten mobilokhoz, a szelfikészítéshez kifejlesztett vakut.

A szenzoroknak és a kommunikációs hálózatoknak köszönhetően nemcsak ma még megoldhatatlannak tűnő problémákat lesz képes megoldani az emberiség, de a technológiai iparág újabb lökést adhat a gazdaságnak is – mondta Gary Shapiro, a kiállítást szervező Consumer Electronics Association vezetője. Nos, tény: a szenzorok, a kommunikációt biztosítani képes chipek olcsósága, valamint a 4G hálózatok elterjedésének köszönhetően az egymással kommunikáló intelligens berendezések ma már a valóságot jelentik, nem a mérnökök álmát.

2020-ra több, mint ötvenmilliárd gép kommunikál majd az interneten – említik a felmérésekben. S hogy mennyi mindennek jó, ha megokosítják? Még a virágcserépnek is! A Parrot például a Pot nevű fejlesztésével megalkotta a magát megöntöző élő cserepesvirágot. Az ültetésnél elég összekapcsolni a cserepet és az okostelefonos alkalmazást, kiválasztani a több mint 8000 növényt tartalmazó adatbázisból, mi növekszik benne, hogy a növénynek megfelelő legyen a locsolás sűrűsége, majd feltölteni a kétliteres tartályt.

A cserép ezt követően a hőmérséklet és a növény élettani tulajdonságai alapján automatikusan locsolja azt. De az érdeklődők láthattak okos-kerékpárpedált is, amely a szenzoroknak köszönhetően rögzíti a sebességet, a megtett utat, illetve az adatokból kiszámolja a biciklizés közben elégetett kalória mennyiségét is. Mivel a pedálban GPS is van, érzékeli, ha a kerékpárt elmozdítják a helyéről, és erről jelzést küld a tulajdonos telefonjára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.