Melegen ajánlott csirke mellett aludni

Itt az újabb bizonyíték arra, hogy valójában a csirke az ember legjobb barátja!

A Svéd Agrártudományi Egyetem és az etiópiai Addis Ababa Egyetem kutatói úgy találták, hogy a malária terjesztéséért felelős szúnyogfajok leginkább az embert szeretik, de szarvasmarhából, juhokból és kecskékből is szívesen táplálkoznak, ha módjuk van rá. A csirkevért azonban utálhatják, mert ha megérzik a madár szagát, messziről elkerülik a helyet.

A megfigyelésből azt a következtetést vonták le, hogy a malária sújtotta területeken a csirke, mint hálótárs, az olcsó szúnyogriasztó szerepét töltheti be.

Az elmélet igazolására önkénteseket kértek meg arra, hogy aludjanak (vegyszerekkel nem kezelt) szúnyoghálóval is védett ágyban, ami mellé egy ketrecben élő csirkét illetve csirketoll csomót helyeztek el. Az alvó kísérleti alanyok közelében röpködő szúnyogokat speciális csapdák számolták meg, és bebizonyosodott, hogy az Anopheles arabiensis, azaz a szubszaharai területen a maláriáért leginkább felelős szúnyogfaj messze elkerüli a tyúkokat. A csapdák lényegesen kevesebb szúnyogot észleltek a szobákban akkor, amikor élő állat, vagy akár csak csirketoll volt a helyiségben.

„Ez a tanulmány elsőként mutat rá arra, hogy a maláriaszúnyogok aktívan elkerülik, hogy bizonyos állatfajokból táplálkozzanak, és hogy ezt a viselkedést az illatjegyek érzékelése szabályozza" – mondta Rickard Ignell, az tanulmány egyik szerzője az eredményeket publikáló Malaria Journalnak.

Mint mondja, a csirkék ahhoz hasonló hatást fejtettek ki, mintha szúnyogriasztókat függesztettek volna ki az ágyak mellé.

A kutatók a csirkeszag mellett más természetes vegyülettel is folytatnak kísérletet, hogy kiderüljön, milyen szerekkel lehet hatásosan távol tartani a maláriát terjesztő vérszívókat az emberek otthonaitól, ugyanis a szúnyogok elleni küzdelmet szélmalomharccá teszi a rovarok gyors alkalmazkodó képessége a különböző peszticidek ellen.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint tavaly összesen 438 ezer ember halt meg maláriában a világon, a legtöbb áldozat öt év alatti gyermek volt.

Még több csirkét Afrikának

Ahogy azt nemrég mi is megírtuk, a csirkékben látja a megoldást a szubszaharai országokat sújtó másik hatalmas probléma, az éhezés felszámolására Bill és Melinda Gates. A múlt hónapban bejelentett segélyakció értelmében a Microsoft multi milliárdos alapítója 100 ezer beoltott csirkét ígért a szegénysorú afrikai családoknak, mivel kutatások igazolják, hogy már napi egy tojás is dönthet életről vagy halálról, évente öt csirke felnevelése pedig kiemelhet a mélyszegénységből egy családot.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.