Még a pulzusunkat is kikémkedhetik

Az asztali számítógépeket és az okostelefonokat egyaránt megfertőző kártevők rohama jöhet idén, de az informatikai bűnözők ellopnák a pulzusmérő órák adatait és a fogyókúrás naplókat is.

2014-ben a kémprogramoké, a banki trójaiaké és az androidos kártevőké volt a főszerep. Sok célzott és összetett támadásra derült fény, melyek közül a belga külügyminisztériumot is megfertőző, feltehetően orosz eredetű Uroborus volt az egyik legemlékezetesebb.

Az új PC-s kártevőcsaládok száma tavaly első alkalommal lépte túl a 3,5 milliót, de megszaporodtak az Android operációs rendszert célzó fenyegetések is. Az utóbbi oka érthető: 2014-ben majdnem egymilliárd androidos okostelefont értékesítettek, melyek folyamatosan növekvő részesedése az év végére megközelítette a 85 százalékot. A német G Data szakértői szerint 2014 decemberére az új androidos kártevőcsaládok száma elérte az 1,2 milliót.

Ezek a trendek idén is folytatódnak, de új fenyegetésekre is fel kell készülni. Várható, hogy a bűnözők egyszerre próbálják megfertőzni az asztali gépeket és a mobiltelefonokat, többek között azért, hogy kijátsszák az SMS-hitelesítésre építő biztonsági rendszereket. A multiplatform emellett azt is lehetővé teszi, hogy a kártevők mobiltelefonok segítségével jussanak be a vállalati hálózatokba.

A német biztonsági cég adatvédelmi szempontból veszélyesnek látja az egy adott emberhez kapcsolódó kütyüket és megoldásokat. Ilyen lehet egy pulzusmérős óra vagy egy internetes fogyókúrás napló. Ezeket a szerkezeteket és szolgáltatásokat több esetben startup cégek fejlesztik, melyek nem kezelik prioritásként a fejlett biztonsági rendszerek alkalmazását – márpedig az egészségügyi és az egyéb személyes adatok rendkívül értékesek a feketepiacon, ami valószínűvé teszi a támadásokat.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.