Már a Balaton kutatására sem jut pénz

Nehéz helyzetbe került a tihanyi Balatoni Limnológiai Intézet, egyelőre csak remény van arra, hogy megfelelő fenntartási és kutatási forráshoz juthat az intézmény, legalább a tó állapotának alapszintű nyomon követéséhez.

A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjához tartozó tihanyi intézet alapvető fenntartási gondokkal küszködik, és a kutatási tervei végrehajtása is késedelmet szenved a forráshiány miatt. A minimálisan szükséges és megfelelő színvonalú Balaton-kutatás biztosításához a tihanyi intézetnek plusz három-öt képzett kutató és két szakasszisztens bér- és járulék jellegű költségére, valamint évi 60-100 millió forint kutatási keretre lenne szüksége – közölte az akadémia kutatóközpontja.

A Balaton nagyon egyedi tó, nem lehet sem a világ, sem Európa más tavaihoz hasonlítani a limnológiáját, ezért külön kell kutatni azt – mondják a szakemberek. Már a múlt század elején támogatták a tó tudományos vizsgálatát és rendszerint külön kormányzati támogatást kapott az elmúlt évtizedekben is, mint kiemelt nemzeti kutatási terület.

Az utóbbi években azonban az állami források elapadtak és "más kutatási projektekből, egyéb megbízásokból lecsipegetett pénzekből" kutatják a Balatont.

Konkrét és sürgető feladat lenne például az iszaposodás okainak feltárása, de kutatni csak szakintézmény tud, hivatal nem, ők viszont a forráshiány miatt képtelenek elkezdeni a munkát.

Részletek a Sonline.hu-n >>>

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.