Magához tért a bedöglött űrtávcső

A NASA bejelentése szerint sikerült megszüntetni a Kepler űrtávcső vészhelyzeti üzemmódját. Vasárnap reggel a teleszkóp stabilizálta állapotát, kommunikációs antennája újból a Föld felé fordult , ami lehetővé tette az adatok letöltését. Az űreszköz most a legalacsonyabb üzemanyag-felhasználási módban van – írja a spacedaily.com.

A Föld-típusú bolygókat kereső Kepler űrtávcső a múlt héten, mindeddig ismeretlen okokból magától kapcsolt vészhelyzeti üzemmódba, ami a legtöbb üzemanyagot felhasználó állapot.

Az adatok kinyerése után a földi irányítóközpont mérnökei azt fogják vizsgálni, hogy a 2009-ben fellőtt, és már tulajdonképpen kiszolgált Kepler még mindig alkalmas-e arra, hogy megkezdje következő küldetését, a Tejútrendszer "magányos" bolygóinak megfigyelését.

Az űrtávcső eddig több mint 1040, más naprendszerben keringő planétát fedezett fel és 4700 lehetséges bolygójelöltet azonosított. A Földtől már 120 millió kilométerre eltávolodott Kepler körülbelül 14 órával azelőtt váltott át vészhelyzeti üzemmódra, hogy a megkezdett manővert befejezhette volna.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.