Légszennyezésben fuldokló kínai nagyvárosok

A 74 legnagyobb kínai város közül mindössze 8 teljesítette 2014-ben a pekingi kormányzat alapvető levegőminőségi normáit – tette közzé adatait a kínai környezetvédelmi minisztérium. A többinél a mért értékek mindenütt meghaladták az egészségügyi határértéket. A legszennyezettebb tartomány a Pekinget övező Hebei.

A két kínai megaváros, Peking és Sanghai egyaránt megbukott, mindkét településen határérték feletti a főbb szennyező anyagok mennyisége. Amin nincs is mit csodálkozni, hiszen az ország energiaigényének döntő részét szénből biztosítja.

Pekingben már az utcára merészkedni is extrém sportnak számít
Pekingben már az utcára merészkedni is extrém sportnak számít

A kormány csökkenteni próbálja ugyan a légszennyezést (tavaly például 8 ezer széntüzelésű gyárat állítottak le Hebei tartományban), de bőven maradt még ilyen a térségben. A BBC szerint nem egyszerű a helyzet, hiszen a lassuló gazdasági növekedés és a gyárbezárások együttesen bonyolult helyzet elé állítják a helyi döntéshozókat.

Bunkerváros

Egymillió ember élhet Peking föld alatti bunkereiben. Ebben a titkos világban a szegénység elől a fővárosba menekült, ám hoppon maradt családok laknak.

A környezetvédelmi minisztérium nyilatkozata szerint a 2014-es eredmény javulást mutat, hiszen 2013-ban csupán 3 nagyváros teljesítette a követelményeket. A legtöbb helyen jóval a megengedett érték felett volt a talajközeli ózon, a szén-monoxid és a nitrogén-dioxid, valamint a por koncentrációja. Mindent összevetve az ország légszennyezése továbbra is a súlyos jelzővel írható le.

A legtisztábbnak a déli országrészben található Haikou, a legmocskosabbnak az északi Baoding iparváros bizonyult. Peking és Sanghai pontos helyezéséről nem érkezett hír, mindössze annyit lehet tudni, hogy a főváros levegőminősége javult az utóbbi időben.

Levegőt vegyenek!

5 jüanba kerül egy konzervnyi levegő Pekingben. A füstködtől fuldokló fővárosban egy dúsgazdag vállalkozó rukkolt elő az ötlettel.

Peking tavaly hirdette meg a „háború a légszennyezés ellen" akciót, ennek jegyében csökkentik a szén felhasználását, és növelik a megújuló energiaforrások arányát. Tavaly novemberben Kína azt jelentette be, hogy az ország légszennyezése 2030-ra éri el a csúcspontját.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.