Manőverezni kezdett az orosz 'űrszemét'

"Szovjetunió és Kína határán egy kínai tankokból álló egység megtámadott egy békésen szántogató szovjet traktort. Az viszonozta a tüzet, majd visszarepült a bázisra" – a régi szovjet viccet idéző, de annál jóval komolyabb hírt közöltek vezető nyugati médiumok.

Titokzatos orosz műhold kering felettünk. Az olykor Kosmos 2499-ként, máskor 2014-28E-ként, de időnként NORAD 39.765 néven ismert különös műholdról Oroszország semmit sem árul el, így persze beindult a földi susmus.

Amerikai csillagászok és katonai szolgálatok azt feltételezik, hogy Moszkva felújította a még a szovjet időkben elindított, majd befagyasztott kísérleti műholdgyilkos programját – számolt be róla a The Financial Times. Az MTI szerint orosz katonai szakértők a múltban nyilvánosan beszéltek arról, hogy újraindíthatják az űrfegyverkezést, ha az amerikai rakétavédelmi rendszer kiépítése miatt megromlanának a kapcsolatok az Egyesült Államokkal.

A tavaly decemberben indított egyik orosz rakéta három kommunikációs műholdat állított pályára, ám a földi megfigyelők szerint akkor egy negyedik eszköz is útnak indult. Űrszemétnek gondolták, de ez az űrszemét különös mozgásba kezdett.

Idén májusban egy másik Rockot rakétát is útnak indítottak, a hivatalos nyilatkozatok szerint a fedélzetén három katonai műholddal, csakhogy a földi érzékelők szerint ekkor ismét pályára állt egy negyedik valami, amiről megint azt hitték, hogy törmelék, de a törmelékek a legritkább esetben manővereznek.

A szakemberek érdeklődését az is felkeltette, hogy a titokzatos tárgy a minap fokozatosan megközelítette az orosz műholdak végleges pályára állítását végző Briz-KM végfokozatot. De miért közelít egy ismeretlen űreszköz egy rakétadarabhoz? Rejtély.

„Bármi legyen is, úgy látszik, hogy kísérleti tárgy. Egy sor funkciója lehet, polgári és katonai egyaránt" – mondta a brit lapnak Patricia Lewis, a londoni Királyi Külügyi Intézet (Chatham House) elemzőműhely kutatási igazgatója.

Ilyenkor elindul a pánik, hogy ismét nyakunkon a hidegháború. Ezek a különös valamik bizonnyal háborús célokat szolgálnak, például műhold-megsemmisítő fegyverekkel vannak felszerelve. Vagy csak szeretnék ilyen célra használni, de mivel kísérleti eszközről van szó, az oroszok titokban tartják a fejlesztést.

Ezzel egyébként nincsenek egyedül, hiszen a világ évek óta azon morfondírozik, hogy mire jó az Egyesült Államok X-37B jelű űrsiklója. Az amerikai légierő 2012. december 11-én pályára állított automata űreszköze huszonkét havi repülés után október közepén ért földet a kaliforniai Vandenberg légibázison. A Boeing által épített, ember nélküli, automata visszatérésre alkalmas űrrepülőgép hosszú hónapokon keresztül keringett a Föld körül, több száz kilométeres magasságban. Az amerikai hadvezetésen kívül senki sem tudja, hogy milyen feladatokat végzett valójában a titokzatos katonai űrjármű.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.