Kormány helyett radar és lézer a Google autóban

Májusban a prototípus prototípusát mutatta be a Google, tegnap az önjáró autó igazi próbaverziójával is megörvendeztette rajongóit.

A Google tegnap tett ki honlapjára egy képet a következő üzenettel egészen különleges, buborék alakú önvezérlő autójáról: „a májusban bemutatott jármű csupán egy kezdetleges makett volt – még igazi fényszórói sem voltak. Azóta dolgoztunk a prototípus igazi prototípusán, hogy az önvezérlő autó valamennyi elemét – kormányzás, fékezés, automata berendezés, számítógépek és érzékelők – kipróbáljuk." Az elmúlt hónapokban minden összeállt, megszületett a valódi prototípus. A karácsonyi időszakban is tesztelik az önvezérlő prototípust, hogy a tervek szerint 2015 januárjában már Észak-Kalifornia útjait róhassa. (Biztonsági okokból a próbautakra mindig beül egy vezető, hogy szükség esetén beavatkozhasson.)

A navigáláshoz a szokványosnak tekinthető GPS rendszer mellett egy rakás szenzor és kamera képét használja fel a Google önvezérlő autója. A fedélzeti számítógéppel vezérelt radarok, lézerek érzékelik a többi közlekedő jármű sebességét, haladási irányát, a gyalogosokat, az útpadkát, a közlekedési lámpákat, a bicikliseket és számos más olyan elemet, ami a biztonságos haladáshoz, kanyarodáshoz, leparkoláshoz kell.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.