Kisfiút szült a méhbeültetett anya

Egy svéd nő írta be magát azzal az orvostudomány nagykönyvébe, hogy úgy szült gyermeket, hogy nem volt méhe.
Az alapvető hiányosságot az orvosok úgy hidalták át, hogy a nőbe egy hatvanas éveiben járó ismerős méhét ültették be. A The Lancet című brit orvosi lap beszámolója szerint a kisfiú koraszülöttként, 1,8 kg súllyal szeptember végén látta meg a napvilágot. Az apa elmondása szerint a fia lenyűgöző.

A nőknél az anyaméh hiánya legtöbbször rákos megbetegedések elleni kezelésekre vagy születési defektusokra vezethető vissza – jelentette a BBC. Eddig az ilyen helyzetben lévő nők egyetlen reménye a gyermekvállalásra a béranyaság volt. A svédek méhbeültetési kezdeményezéséről idén januárban lapunk is beszámolt.

A skandináv szakemberek kilenc, harmincas éveiben járó nő szervezetébe ültették be sikerrel rokondonorok méhét. A méhátültetések 2012 szeptemberében kezdődtek, a donorok a páciensek édesanyja és nőrokonai közül kerültek ki. Az operáción átesett nők között voltak, akiknek a méhét daganat miatt távolították el, mások eleve méh nélkül születtek: az MRKH-szindrómának nevezett rendellenesség 4500-ból egy lányt érint. Az MRKH-szindrómás, azaz Mayer Rokitansky Küster Hauser-szindrómás nőknél a petefészek rendben működik, így a pubertás jelei is jelentkeznek, ám mivel se méhük, se méhnyakuk, a menstruációjuk nem indul meg. Mivel a vaginájuk kívülről teljesen normálisnak látszik, tizenéves koruk előtt általában nem derül ki senkiről, hogy ez a betegsége.

A boldog svéd szülőpár kilétét nem fedték fel, de azt tudjuk, hogy az édesanyának a petefészkei működőképesek voltak – nagy valószínűséggel ő is MRKH-szindrómás volt. A pár lombikbébi (IVF) kezeléseken vett részt, amelyek eredménye tizenegy fagyasztott embrió lett. Az IVF után hajtották végre az orvosok a méh-transzplantációt. A donor a család egy 61 éves barátja lett, aki már évekkel korábban átesett a menopauzán. Az átültetés után a méh kilökődését immunszupresszánsokkal akadályozták meg. Egy évvel a transzplantáció után döntöttek úgy az orvosok, hogy a fagyasztott embriók közül egyet felolvasztanak és beültetnek – a terhesség sikeresen megfogant. A kisfiú koraszülöttként, 32 hetes terhesség után született meg.

A házaspárnak hamarosan komoly döntést kell hozni, ha egy másik babát is szeretnének. A méh kilökődését megakadályozó gyógyszerek szedése ugyanis hosszú távon egészségkárosító, így vagy rövid időn belül sort kerítenek az újabb beültetésre, vagy számítaniuk kell a méh eltávolítására.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.