Kína nem törődik az etikai megfontolásokkal, akár embert is tudna másolni

A kínai kutatóknak nem kell lemondaniuk az etikailag kényes kutatásokról – közölte válaszul a világméretű botrányra az a kantoni orvoscsoport, amelyik a múlt héten emberi embriók génjét módosította. Ahogy tavaly az első, hasonlóan Kínában történt esetnél, most is a CRISPR génszerkesztési technikát vetették be, ezúttal, hogy ellenállóvá tegyék a sejteket a HIV támadásával szemben.

A kísérlet, melyet múlt héten publikáltak a Journal of Assisted Reproduction and Genetics nevű szaklapban, ráadásul nem járt sikerrel. Az embriókat emellett három nap után elpusztították. Kína azonban úgy tűnik, a nemzetközileg elfogadott szabályozástól függetlenül saját maga alakítja ki génmanipulálásra vonatkozó szabályait, s nem mutat hajlandóságot, hogy etikai megfontolások miatt lassítson az iramon.

A Phys.org szerint a világ legnagyobb klóngyára most épül Tianzsin északi részén, ahol házi kedvencektől szarvasmarhákig terjed majd a klónozandó állatok spektruma. A beruházás mögött álló kínai Boyalife Group vezetője az AFP-nek kijelentette, olyan fejlett technikával rendelkeznek, amely akár emberek másolását is el tudná végezni. 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.