Furcsa robbanássorozat rázta meg a világegyetemet

A kitörésszerű rádióhullám csóva után, melyet múlt héten észleltek csillagászok, s melyet ritka szenzációként tálalt a nemzetközi sajtó, most újabb hasonló megfigyelésről számoltak be a rendkívül érzékeny Puerto Rico-i Arecibo távcső jóvoltából. Ez azonban egy tizenegy darabból álló, azonos helyről származó egész kitörés-sorozat, melynek nyomán sok szakértő szerint megkérdőjelezi a korábbi felfedezés értelmezését.

A Washington Post a múlt héten azt is megírta, a kutatók a legutóbbi rádióhullám kitörés hozzávetőleges helyét is sejtik, s beazonosítottak egy galaxist, amelyből e jel érkezhetett. A mostani észlelés valószínűtlenné teszi, hogy két csillag összeütközése lenne az ismétlődő jelek forrása.

Úgy vélik, az ilyen jelet két csillag összeütközésén (egy szupernóva robbanáson) kívül egész más jelenségek is okozhatják, például amikor egy pulzáló neutroncsillagot elnyel egy fekete lyuk. A mostani rádióhullám-sorozat felfedezéséről a Nature írt, ami azért is jelentős, mivel eddig csak különálló és rendkívül ritka rádióhullám-robbanásokat figyeltek meg, a múlt heti a 2012-es első után mindössze a tizenhetedik volt.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.