galéria megtekintése

Titokzatos robbanás rázott meg egy galaxist, hozzánk is elért a lökéshullám

5 komment


Palugyai István

Ausztrál csillagászok első ízben találták meg egy régóta titokzatosnak tartott rádióhullám forrását, aminek távolságát a felfedezők 6 milliárd fényévnyire becsülik.

Legutóbb a tizenhetedik ilyen felvillanást észlelték. Ezek oka még mindig ismeretlen, de legalább beazonosították azt a galaxist, amely a jelenség forrása lehet, sőt a kutatócsoport a kilövellésekben érintett anyag mennyiségét is megbecsülte.

Az ausztráliai Parkes Obszervatórium
Az ausztráliai Parkes Obszervatórium
By CSIRO, CC BY 3.0,

 

A Napunk által napok-hetek alatt kibocsátott energiával egyenértékű, ám csupán ezredmásodperces rádióhullám-csóvákat több teleszkóppal, többek között a 64 méteres átmérőjű ausztrál Parkes rádiótávcsővel vizsgálták, a kapott jeleket egy szuperszámítógép analizálta.

A Nature című szaklapban publikált tanulmány szerint az utolsó ilyen jel tavaly áprilisban érkezett, az első pedig 2001-ben. Abban az időben még elégtelen volt a műszerek színvonala a jelek elemzéséhez, amit jól mutat, hogy az első észlelésről a tudományos közlemény csak hat évvel később jelent meg – írja a BBC.

A Subaru óriástávcső
By Denys (fr) - A feltöltő saját munkája, CC BY 3.0, / Wikipédia

A legutóbbi felvillanás utáni csóva hat napig volt látható, ami a korábbiaknál ezerszeres pontossággal tette lehetővé a jelenség helyének lokalizálását. E munkában a Hawaiin lévő Subaru távcső is segített, és kiderítették, hogy egy ellipszis alakú galaxis lehet a forrás, s a villanásokat esetleg egy szupernóva robbanása okozta.

Abban azonban a kutatók biztosak, hogy a jelenséget egy ritka csillagászati esemény és nem idegen civilizáció okozza.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.