Ember illatú utcai lámpákkal gyilkolják a szúnyogokat

Az emberi szagot utánzó illatot kibocsájtó LED utcai lámpát fejlesztettek ki az egyik maláj egyetem kutatói. A szél- és napenergiával működő szerkezet a nagyobb áradások során is használható.

"A szúnyogcsapda a rovarok érzékelési képességeit használja ki" - mondta Chong Wen Tong, a Malayai Egyetem vezető kutatója. A szag a széndioxidéra hasonlít, amely az ultraibolya fénnyel és a titán-dioxiddal együtt ellenállhatatlan a szúnyogok számára.

A szél- és napenergiával működő szerkezet vonzza a különböző betegségeket terjesztő szúnyogokat, emellett az utakat is kivilágítja - írja a Guardian. Malajziában a szúnyogok által terjesztett leggyakoribb betegség a dengui-láz, amelynek terjedése 30-szeresére nőt az elmúlt 50 évben. A betegség főleg az ázsiai, Csendes-óceán menti országokban szedi áldozatait. 2015-ben több mint 200 ember halt meg a vírusban.

Chong elmondta, hogy a szerkezet minden utat járhatóvá tehet a fejlődő országokban, amelyekben gyakori probléma, hogy az emberek nem férnek hozzá az elektromos szolgáltatásokhoz.

Egyelőre nyolc utcai lámpát tesztel az egyetem Kuala Lumpurban. A kutatók szerint a szerkezet készen áll a piaci forgalmazásra, egy magáncéggel már alá is írtak egy szerződést a szabadalmaztatásról. Bár a LED lámpa egyelőre költséges lehet, Chong állítja, hogy a találmánynak több előnye van, például megbízható akkor is, ha áramszünetek vannak. A szerkezet az áram iránti keresletet is csökkentheti, hiszen lecserélheti a városokban található, az elektromos hálózatokra kapcsolódó hagyományos utcai lámpákat.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.