Egyre különösebb a fizikusokat régóta foglalkoztató rejtély

Anyagi világunk minden egyes részecskéjének a fizikai elvek alapján elvileg rendelkeznie kellene egy antianyag párral. Miért nincs mégis annyi antianyag, amennyinek az Ősrobbanáskor egyenlő mennyiségben kibocsátott anyag-antianyagból adódóan elvileg lennie kellene?

A fizikusokat régóta foglalkoztató rejtély újabb elemmel bővült: első ízben sikerült megmérni az antianyag-részecskéket összetartó erőt. Ehhez amerikai kutatók a Brookhaven Nemzeti Laboratórium RHIC részecskegyorsítója segítségével aranyatomok ütköztetéséből kis mennyiségű antianyagot állítottak elő.

A kutatók különösen erős magfizikai kölcsönhatást észleltek a keletkezett antiprotonok között. Normális esetben az anyag atomjainak magjait az erős kölcsönhatás tartja össze. A Nature-ben közölt kísérlet bebizonyította, hogy ez az ellenkező töltésű antiprotonok között is működik.

Ha másképp lenne, akkor az magyarázná azt az aránytalanságot, amely a Világegyetemben megfigyelt antianyag csekély mennyiségét jelenti. Aihong Tang és munkatársai ezért más magyarázatot keresnek a különbségre. Úgy vélik, a neutrínóknak is lehet antipárjuk, és az Ősrobbanás után az ezek kölcsönhatásában bekövetkezett változás vezethetett talán az anyag mennyiségi fölényére. Ez azonban még csak elmélet.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.