Egy órára elsötétül a világ

Az Oscar díjas Cate Blanchet és a Nobel-békedíjas Desmund Tutu érsek és is támogatja a WWF Föld Órája kampányát, amely az éghajlatváltozásra hívja fel a figyelmet.

Nyolc héttel a Föld Órája akció előtt 74 ország összesen 375 városa, illetve egyének, cégek és közintézmények vállalták, hogy egy órára lekapcsolják a villanyt március 28-án, este fél kilenckor. A világ legnépesebb klímaakciójára már eddig kétszer annyian regisztráltak, mint tavaly, és a szám várhatóan még tovább nő.

A Föld órája
A Föld órája

A jelentkezők között van 37 főváros, és a világ számos nagyvárosa: többek között London, Peking, Róma, Moszkva, Los Angeles, Rio de Janeiro, Hong Kong, Dubai, Szingapúr, Athén, Buenos Aires, Toronto, Sydney, Mexikóváros, Isztambul, Koppenhága, Manila, Las Vegas, Brüsszel, Fokváros és Helsinki. Budapest még nem jelentkezett. Egyedüli magyar településként a Békés megyei Újkígyós a jelentkező.

„A tavalyi Föld Órája akcióban négy magyar város vett részt: Budapest, Pécs, Debrecen és Sátoraljaújhely. Reméljük, hogy idén ez a szám legalább tucatnyira fog nőni." - mondta Csáki Roland, a WWF Magyarország kommunikációs igazgatója.

Számos világhírű épület és kulturális látványosság is sötétbe borul a Föld Órája akció részeként. Többek között kialszik a világítás a Megváltó Krisztus szobránál Rio de Janeiróban, a Merlion szobor Szingapúrban, a Sydney Operaház épületén, a CN toronyban Torontóban, és a világ legmagasabb épületén, a Taipei 101-n is lekapcsolják a világítást.

Sok híresség és elismert közszereplő is vállalta az akcióban való részvételt, többek között a Nobel-békedíjas Desmund Tutu érsek, és az Oscar-díjas színésznő, Cate Blanchet is.

A Föld Órája akció Ausztráliából, Sydneyből indult 2007-ben a WWF Ausztrália kezdeményezésére. A megmozdulás keretében 2007. március 31-én Sydneyben 19.30 és 20.30 óra a város lakásainak 53 százalékában elsötétültek a fények, csakúgy, mint a legnagyobb épületek (Sydney Operaház, Harbour Bridge), hotelek, vendéglők, irodaházak. 2,2 millió ember, 2100 vállalat és Sydney Önkormányzata összefogása eredményeként a város energiafelhasználása aznap 10,2 százalékkal csökkent, ami 48 ezer gépkocsi széndioxid-kibocsátásának megtakarításával egyenlő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.