Bolygónk nem hitelez sokáig az emberiségnek

A WWF által kiadott legújabb Élő bolygó jelentés szerint a Föld lakossága a világ természeti erőforrásaiból 30 százalékkal többet használ fel, mint amennyi rendelkezésére áll.

Összesen 1686 gerinces faj 4645 populációjának felmérése alapján az élőbolygóindex az 1970-es évekhez képest 30 százalékkal romlott, azaz az elmúlt 35 évben a gerinces fajok egyedeinek száma 30 százalékkal lett kevesebb. Drámai csökkenés tapasztalható a trópusi és az édesvízi fajoknál. Ennek legfőbb okai között az erdőirtás, a nem megfelelő földhasználat, a vízfelhasználás, valamit a klímaváltozás áll. De ide sorolható még a természet szennyezése, vagy a túlhalászat is.

Az ökológiai lábnyom eredményei azt mutatják, hogy a Föld országainak háromnegyede ökológiai adós, vagyis a nemzeti fogyasztás fölülmúlja az országuk biológiai kapacitásait. Bolygónkra a legnagyobb terhet az Egyesült Államok és Kína rója, akik a Föld teljes biológiai kapacitásának 21 százalékát használják. Az Egyesült Államok lakói egyenként 9,4 hektárt használnak fel, míg ezzel szemben egy kínai lakos mindössze 2,1 hektárt. Azonban Kína népessége négyszerese az Államokénak, így összességében ugyanolyan jelentős a terhelésük. Ha fenntartható módon élnénk és igazságosan lennének elosztva a javak, elvileg minden egyes földlakóra 2,1 hektár jutna. Ha mindenki úgy élne, mint az Egyesült Államok lakói, akkor csak a Földnél négy és félszer nagyobb planéta tudná az igényeket kielégíteni.

A Föld lakosságának átlagos ökológiai lábnyoma jelenleg 2,7 hektár, ami azt jelenti, hogy 30 százalékkal nagyobb lábon élünk, mint amennyit a Föld kiszolgálni képes.

Magyarország az előző jelentéshez képest nyolc hellyel került hátrább, vagyis jelenleg a 40. a sorban. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ökológiai fogyasztása csökkent (ami még mindig 3,5 hektár/személy), hanem azt, hogy más országok fogyasztása a mienknél gyorsabban nőtt.

Az Élő bolygó jelentésben újonnan bevezetett vízlábnyom megmutatja, hogy az egyes nemzetek lakói mennyi édesvizet használnak fel, beleértve azt a mennyiséget is, hogy az életszínvonaluk biztosításához szükséges termékek előállításához hány liter víz szükségeltetik. Átlagosan egy ember 1,24 millió liter édesvizet fogyaszt évente, amivel egy olimpiai úszómedencét félig meg lehet tölteni. Miközben jelenleg körülbelül 50 ország küzd vízhiánnyal, az Egyesült Államok lakói átlagosan 2,48 millió liter vizet fogyasztanak. A listán szereplő 150 országból fejenként évi 619 ezer liter vízfogyasztással Jemen áll az utolsó, legtakarékosabb helyen. Magyarország a 126. helyen található évi 750 ezer literrel.

„A jelentés eredményei tisztán megmutatják, mennyire rossz úton járunk. Ha így folytatjuk tovább, a bolygó erőforrásait teljesen kimerítjük. Tudatosítanunk kell, hogy az emberiség számára rendelkezésre álló erőforrások korlátozottak. Határozottabban és minél gyorsabban kell fellépnünk ahhoz, hogy változtassunk életmódunkon.” – mondja Magyar Gábor, a WWF Magyarország igazgatója.

Klímaváltozás ellen tüntető Greenpeace aktivista Bangkokban
Klímaváltozás ellen tüntető Greenpeace aktivista Bangkokban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.