A mostani krízis nem múlik el egyhamar

Gondold újra az üzletedet – ez az idei CeBit legnépszerűbb szlogenje. De vajon csak a takarékoskodást jelenti-e?

"Ki kellene találni egy új szót a válságra, olyat, ami egy tartós és megszokható állapotra utal, mert ez a mostani krízis nem fog egyhamar elmúlni." A kommunikációs javaslat az IBM egyik szeminárium jellegű (fejmikrofonos férfi magyaráz a tömött széksorokban figyelő hallgatóságnak) prezentációján hangzott el az amerikai IT-mamut standján, ahol idén a Rethink your Business (gondold újra az üzletedet) mottóval várják az érdeklődőket, kevés kétséget hagyva afelől, hogy újragondolás  alatt a folyamatok leegyszerűsítését, a költségek megfogását és a veszteségek elkerülését, vagyis a tágabban értelmezett takarékoskodást értik. 

Az idei CeBIT egyik kulcsfogalma az "UYOD" (use your ovn device, azaz használd a saját készülékedet), ami elvben azt jelenti, hogy a felhasználót a munkahelyén, útközben és odahaza is ugyanaz az eszköz (ultrabook vagy újabban akár okostelefon) szolgálja ki, nagyfokú kényelmet és rugalmasságot biztosítva – ám sajnos van egy olyan értelmezése is, hogy az alkalmazók egyre inkább a munkavállalókra terhelik a munkaeszköz-beszerzés költségeit. De bármi is a motivációja, az UYOD láthatóan terjed, újfajta alkalmazkodási kényszereket teremtve.

Ebben lát üzleti lehetőséget az ESET, a szlovák gyökerű, de mára globálissá nőtt info-biztonsági cég is: ha az üzleti és a magáninformatika ugyanazon a mobil gépen fut, akkor nyilvánvaló, hogy nemcsak az alkalmazások és a jogosultságok szétválasztásáról, hanem az "üzleti szintű" védelemről is gondoskodni kell. Az ESET Secure Authentication révén bármilyen platformú okostelefon kockázat nélkül kapcsolódhat a vállalati hálózatra, a Social Media Scanner nevű – a szoftvercég több idei újdonságába beépülő – megoldás pedig a közösségi alkalmazások felől érkező támadásoktól védi az üzleti rendszereket. 

A 2013-as vásárt a szervezők a realitásokhoz igazították – erre utal, hogy a kiállítóterület a vásárváros kevesebb mint felét foglalja el, és az is, hogy olyan ágazatoknak biztosítottak bő teret, amelyeket éppen a mostani gazdasági helyzet tehet(ne) naggyá. Ilyen például az informatikai állásbörze, amelynek területe a legnagyobb kiállítója, Kína standjáéval vetekszik – annál feltűnőbb, hogy az érdeklődés milyen szerény (mintha a fiatal munkavállalók nem igazán hinnének a német, illetve általában az európai IT-szektor jövőjében). 

Szintén a válság ihlette az Academy Cube nevű kezdeményezést, amelyet Neelie Kroes, az EB digitális politikáért felelős biztosa és Jim Snabe, a SAP ügyvezetője jelentett be: ennek keretében német informatikai vállalatok fognak össze a dél-európai, főleg a fiatalokat sújtó munkanélküliség leküzdése érdekében, részben a távmunka és a távoktatás eszközeivel – nem kizárt, hogy a programban szerzett tapasztalatokra hamarosan az anyaországban is szükség lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.