A jövő (év) mobilja

Egy újabb kísérlet a mobiltelefon és az internet újradefiniálására: a Nokia kedden Barcelonában bemutatta az N97-est, a finn gyár jövő tavasszal piacra kerülő mobilkomputerét. A sokoldalú telefon a Kommunikátor- és az iPhone-típusú készülékek előnyeit igyekszik egyesíteni: hatalmas érintőképernyő és kihúzható billentyűzet is tartozik hozzá. A készülék fő erőssége a böngészés, a képkészítés, a navigáció és a tartalommegosztás – de azért természetesen beszélgetni is lehet rajta.

Az angol nyelvű on-line szaksajtó hetek óta találgatja, mivel rukol elő a katalán fővárosban, az év végi Nokia World rendezvény csúcspontjaként a legnagyobb mobilgyártó. A tippelők többsége egy új, dupla érintőképernyős Kommunikátort jósolt, ám nem lett igazuk (bár nem kizárt, hogy készül ilyen telefon is). Amit a világ minden pontjáról összesereglett közel 1000 újságíró és fejlesztő láthatott, az leginkább az N96-os, (a cég előző mobil internetterminálja) utódjának tekinthető.

Az N97-es halad a korral: hatalmas, 3,5 hüvelykes, 16 millió szín megjelenítésére képes érintőképernyőt visel az előlapján (ennyiben tehát az iPhone-vonalat követi). A rövidebb tengelye mentén szétcsúsztatható telefon belsejében egy teljes billentyűzetet is találunk, ami viszont inkább a Kommunikátort idézi. A billentyűk kihúzásakor a képernyő ferdén elbillenthető, ez kifejezetten kényelmes gépelési helyzetet biztosít.

A hardver felveszi a versenyt a mostani netbookokkal: 32 GB beépített memória (ami további 16 GB-tal bővíthető SD-kártyán), böngésző-, levelező- és szövegszerkesztő alkalmazások segítik, hogy az N97 számítógép-helyettesítőként is megállja a helyét. A 3G, a wifi, a Bluetotth ezen a szinten már alapkövetelmény, a DVD-minőségű mozgókép felvételére is képes, 5 megapixeles Carl Zeiss kamera már igazi extra - leginkább az új képfeldolgozó szoftver-rendszer miatt.

A valódi prémiumszolgáltatások azonban a szoftveroldalon jelentkeznek. A GPS-vevővel is felszerelt készülék mindig tudja, hogy merre járunk, a So-Lo (social location) nevű alkalmazás segítségével bármikor megjeleníti egy térképen a közelünhkben lévő ismerősöket. A 3D-s navigációban épületfelismerő rendszer, idegenvezető funkció és proaktív asszisztencia („lassíts, mert 500 méter múlva le kell jönnöd az autópályáról”) is van, a telefonon pedig az összes nagyobb levelező- és üzenetküldő rendszerrel kooperálni képes NokiaMessaging és a Nokia Music Store-támogatás is helyet kapott.

Az 550 eurós árú N97 várhatóan a jövő év első felében érkezik az üzletekbe.

 

 

 

Nokia N97
Nokia N97
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.