A SpaceX újra megpróbálja visszahozni épségben rakétáját

Elon Musk SpaceX cége helyi idő szerint este fél kilenckor (magyar idő szerint a kora hajnali órákban) ismét megpróbálkozik, hogy épségben és álló helyzetben visszahozza hordozórakétáját a Cape Canaveral-i indítóplatformra.


A SpaceX idén már sikertelenül megpróbálta letenni a visszaérkezett rakétát egy vízen mozgó platformra, de az sikertelenül végződött, a rakéta eldőlt. Most a hullámzás bizonytalanságait nélkülöző szárazföldre tervezik letenni a rakétát, miután az űrben 11 kommunikációs műholdat bocsát útjára.

A rajt az első lesz a Falcon 9 sikertelen júniusi rajtja óta, amikor a rakéta röviddel felemelkedése után szétesett. Most egy javított, kisebb önsúlyú, több üzemanyagot és hasznos terhet elbíró változattal próbálkoznak, s ugyan korábban a cég azt közölte, hogy az indítás időpontja még változhat, de Musk Twitter üzenete szerint a floridai légikikötő környékén az időjárás alkalmas a kilövésre.

A próba fő célja egy biztonságosan visszajuttatható és újrafelhasználható hordozórakéta, amivel az űrbiznisz költségeit jócskán csökkenteni lehet.

Bizonyos szempontból Musk már lekéste az elsőséget, hiszen az űrtörténeti lépést az egyik konkurens cég, a Blue Origin egy hónapja megtette. Az Amazon alapító vezérigazgatója, Jeff Bezos által támogatott cég rakétája ugyanis a sikeres rajt után épségben visszatért.

A New Shephard mintegy száz kilométerre távolodott el a Földtől, majd kiengedte ember nélküli űrkabinját és – az utolsó harminc méteren 7 kilométer/óra sebességre lelassítva – visszatért indító platformjára. Ez a magasság épp csak súrolta az űr határát, ami csak egy szuborbitális ugrást jelent, vagyis e rakéta még nem elég erős az űrbe való kijutáshoz és a földkörüli pályára álláshoz.

 

A SpaceX azonban igen, s ha sikerül a kísérlet, első lehet a maga kategóriájában és megkönnyíti a cég útját afelé, hogy fő teherszállítója legyen a Nemzetközi Űrállomásnak, valamint hogy néhány év múlva embereket is ültessen az űrkabinba.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.