A SpaceX az utolsó percben fújta le a rajtot

A SpaceX vasárnap kénytelen volt a visszaszámlálás során, közvetlenül a levegőbe emelkedés előtt megállítani Falcon9 rakétájának rajtját. A fedélzeti számítógépek érzékelték az egyelőre ismeretlen okból jelentkezett hibát, s azonnal leállították a járművet, amelyet a cég öt nap alatt harmadszor próbált felbocsátani egy luxemburgi cég távközlési műholdjával a Cape Canaveral-i űrbázisról.

A negyedik próbálkozásra a BBC szerint minden valószínűség szerint még a héten sor kerül, miután a mérnökök az adatok alapján kiértékelik a hiba okát és a légierő is biztosítja a floridai légteret. Az előző napokban a visszaszámlálás során kiderült, az erősen lehűtött folyékony oxigénnel és kerozinnal működő, némileg feljavított hordozórakéta megfelelő hőmérsékleten tartott üzemanyagának útját a hajtóműig még pontosabban kell ellenőrizni.

Egyébként a rajt előtt közvetlenül még egy riasztás történt, amikor egy hajó beúszott a tiltott tengeri övezetbe.

Elon Musk azzal próbálkozik, hogy az űrutazások költségeinek radikális csökkentése érdekében a hordozórakéták újrafelhasználhatóak legyenek. Egy másik Falcon9 rakéta tavaly két és fél perccel az indítás után darabjaira hullott szét, majd decemberben sikerült egy szárazföldi kilövőállásra álló helyzetben visszahozni a hordozórakéta első fokozatát. Januárban viszont egy apró hiba miatt kudarcot vallott a vízen lévő uszályra való leszállás, és a személyzet nélküli rakéta felrobbant. A mostani misszió végén ismét óceáni leszállást terveznek.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.