Okoslencse cukrosoknak

A könnyek vércukorszintjét mérő kontaktlencsét fejleszt cukorbetegek számára a Google. Az okoslencsét ugyanúgy kell használni, illeszteni a szemgolyóra, mint a hagyományos lencséket.

Ez azonban minden másodpercben megméri a könny glükóz-, vagyis a vércukorszintjét, ezért nagy segítségére lehet a világ több százmillió cukorbetegének, aki naponta akár tízszer is megszúrja az ujját, hogy vért vegyen magától, és a kapott értékhez igazítsa az inzulint. Ha sikerrel jár, elképesztő gazdasági haszonra tehet szert a cég: a vércukormérő eszközök világpiacán évente 16 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak le. A Google X kutatólaboratórium fejlesztői az okoslencse két rétege közé parányi glükózérzékelőt és vezeték nélküli jeladó chipet építettek be.

Az eredményeket a lencse a ráhangolt telefonalkalmazásnak küldi el. A látást nem zavaró szenzor és a chip olyan apró, mint a csillámszemcsék, az antenna pedig olyan vékony, mint az emberi hajszál. A könny egy apró lyukon keresztül szivárog el az érzékelőhöz. A lencsébe egy olyan elemet is beépítettek, amely a környezet rádiófrekvenciás hullámainak segítségével nyer energiát a szenzor működéséhez. Azt is mérlegelik a fejlesztők, hogy közvetlenül a lencsébe figyelmeztető jelzést adó LED-eket integráljanak – közölte a Google az AP amerikai hírügynökséggel.

„Ez a valaha készült legkisebb glükózérzékelő. Évek munkájába telt, míg ilyen méretűre kicsinyítettük. A kutatást a Washingtoni Egyetem tudósaival kezdtük, és egészen péntek hajnalig titokban tartottuk” – idézte az MTI Brian Otist, az egyik projektvezetőt. Az első, valódi páciensekkel végzett klinikai próbák eredményei biztatók, ám legalább öt év telik még el az okos kontaktlencse forgalomba kerüléséig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.