Orr a homlokon, fül a karon

Miért van ennek a férfinak a homlokán egy orrszerű képződmény és ennek a nőnek a karján egy fülhöz hasonlító valami? – mert az orvostudomány olyan különleges megoldásokra is képes, amelyekkel pótolhatók az ember ilyen-olyan okból elvesztett, leoperált testrészei.

A legújabb szenzációs bejelentés főszereplője egy kínai fiatalember, aki 2012 augusztusában egy közlekedési balesetben sérült meg – hogy pontosan mi történt, arról nem számoltak be, de a következményt ismerjük. A baleset után az arcán sérült férfi csak alapkezelést kapott, a családnak nem volt pénze műtétre. Egy súlyos fertőzés miatt a 22 éves Xiaolian orrát nem lehetett megmenteni – ami maradt, egy életminőséget rontó torz megjelenés. A kínai orvosok úgy döntöttek, hogy a beteg bordáiról származó porcok, illetve a homlokbőr segítségével egy új orrot építenek. A művelet sikerült, kilenc hónap alatt elkészült az orrszerű képződmény. A különleges technika a plasztikai sebészek fantáziáját is felkeltette, mert ezzel a módszerrel minden korábbinál látványosabb eredmény érhető el. Guo Zhihui, a Xiehe Kórház vezető plasztikai sebésze arról tájékoztatta a Reuterst, hogy hamarosan sor kerül az orr végleges helyre való átültetésére, ami után Xiaolian normális életet élhet.

Patrick Byrne, a Johns Hopkins Orvosközpont arcplasztikai részlegének vezetője szerint azért éppen a homlokra ültették az új orrot, mert az ottani bőr hasonlít a legjobban az orr bőrének felépítésére – és nem mellesleg a homlokcsont kellően szilárd alapot adott a művelethez. Az amerikai sebész szerint a transzplantációt követő másfél évben a betegnek nagyon megfontoltan kell élnie. Egy kisebb fertőzés is az orr széteséséhez vezethet, azaz, ami most orrnak néz ki, abból könnyen alaktalan húsdarab lehet. Ellenben, ha sikeresen átvészeli ezt a másfél évet, az eredetihez hasonló módon, az eredeti helyen működhet a mesterséges orr – akár a szagokat is érzékelheti, feltéve ha a szagot érzékelő receptorok nem sérültek meg a fertőzés miatt, illetve nem sérülnek a transzplantáció során.

Különleges szervnövesztésről egyre gyakrabban érkezik hír. Tavaly október első napjaiban az keltett feltűnést, hogy egy amerikai nő saját szöveteiből létrehozott, saját alkarján növesztett műfület kapott. Az idén 43 éves Sherrie Walter bal fülét, a fültőmirigyet, a nyirokcsomókat, sőt a koponya egy részét bőrrák miatt 2010-ben eltávolították. Az ABC News beszámolója szerint a műtét után az orvosok arról tájékoztatták a beteget, hogy a koponya egy részének eltávolítása miatt egy műfület ragasztószalaggal lehetne a fejéhez rögzíteni, ami időnként leeshet – a nő nem feltétlenült örült ennek a verziónak. Éppen ezért fogadta örömmel a baltimore-i Johns Hopkins Kórház orvosainak ajánlatát, hogy egy új eljárással saját szöveteiből növesztett fület kap. Az orvosok az imént említett Patrick Byrne vezetésével az alkar bőre alá, a csukló közelébe helyezték az új fül vázát, amelyet bordaporc-darabokból hoztak létre – a különleges beavatkozásról a neves tudományos folyóirat, a New England Journal of Medicine szeptember 19-én számolt be. Négy hónap növesztés után a fület eltávolították a karról, és 2012 márciusában a beteg fejéhez rögzítették. Az orvosok szerint legalább húsz hónapba telik, mire – plasztikai műtétek sorával – az eredetihez hasonlóvá tudják formázni a mesterséges fület.

Idén nyáron már arról érkezett hír, hogy az amerikai Cornell Egyetem tudósai mesterséges emberi fület készítettek 3D-s nyomtatóval; élő sejtekből álló különleges hidrogél felhasználásával. Az eljárás során, gyermekfülről készített, háromdimenziós felvételeket vittek számítógépbe, és ezek alapján készítettek 3D-s nyomtatási eljárással egy puha öntőformát, melyet borjú füléből vett élő sejteket tartalmazó különleges kollagéngéllel töltöttek meg. Utóbbiból porcot növesztettek, ami három hónap után a kellő mértékben megerősödött – az eljárást ismertető tanulmányt az MTI közölte az Amerikai Tudományos Akadémia Public Library of Science One (PLOS One) című folyóiratban megjelent cikk alapján.

Ennél is meglepőbb az a másik, ugyancsak az idei nyárhoz kötődő bejelentés, hogy kínai tudósok sikeresen képeztek emberi foghoz hasonló szöveteket vizeletből nyert őssejtekből. A Kínai Tudományos Akadémia (CAS) Biomedicina- és Egészségügyi Intézetének munkatársai az emberi vizeletből kinyert őssejteket egérembrióból vett fogőssejtekkel vegyítették, majd egértestbe ültették a keveréket, amelyből három hét elteltével fogszerű szövet alakult ki. A szövet tulajdonságai az emberi fogéhoz hasonlóak, zománccal, dentinnel, fogbéllel és fogcementtel rendelkeznek. Ennél is meghökkentőbb a következő közlés: néhány kutató azt állítja, pár évtizeden belül megvalósíthatóvá válik a mesterséges anyaméh.

Ki tudja, hogy hol a határ?

 

Ez csak az alap, a végső finomítás a plasztikai sebészek dolga lesz
Ez csak az alap, a végső finomítás a plasztikai sebészek dolga lesz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.