Ha nem lobog már a zászló...

Életük delén túl amerikai férfiak milliói szednek szellemi, fizikai, no és nem mellesleg szexuális képességeik felturbózására hormonkészítményeket. Mára a tesztoszteronpiac értéke a tengerentúlon elérte az évi kétmilliárd dollárt. A középkorú és idősödő urak többnyire hormontartalmú géllel szeretnék újra versenyképesnek tudni magukat, ilyesmit kennek magukra fáradtság, depresszió és persze lohadóban lévő nemi vágy esetén.

Hazánkban még messze nem ez a helyzet, jóllehet az igények nálunk is növekednek. Eközben a legújabb tudományos eredmények némileg más fénybe helyezik a tesztoszteront, amellyel kapcsolatban az egyik magyar szakorvos véleménye szerint az elmúlt tíz évben forradalmi változások zajlottak.

Az erősebb nemre jellemző hormon fiatal korban a vérben deciliterenként átlagosan 550 nanogrammos mennyiségben van jelen. Ez azonban 30 éves kortól lassan és egyénenként eltérő mértékben, de csökkenni kezd. Egy európai adat szerint 65 év felett már a férfiak negyedének a normális szint alsó határa alá süllyedt tesztoszteronértékekkel kell beérnie. A nemzetközi szakmai irányelvek szerint ez 350 nanogramm, és 250-350 közt van egy „szürke” zóna, amely alatt már érdemes egy részletes vizsgálatot követően a pótlásról gondoskodni. A Pennsylvaniai Egyetemen kezdődött kutatásban alacsonyabb tesztoszteronszinttel élő idősebb férfiak kaptak hormonpótlást, s azt nézték, hogyan gyorsul a járásuk, élénkül a közérzetük, javul a memóriájuk és erősödnek a csontjaik, nem beszélve egyéb vágyaikról. Az eredmények fényében azonban úgy tűnik, mindezt ki kell egészíteni egy másik szemponttal, méghozzá a női nemi hormon, az ösztrogén szintjének vizsgálatával. A New England Journal of Medicine nevű híres szaklapban a közelmúltban megjelent cikk ugyanis megerősíti a tényt, miszerint az ösztrogénnek a korábban gondoltnál sokkal nagyobb szerepe van a férfiak életében is. Ami nem meglepő annak fényében, hogy a legfontosabb humán ösztrogén, az ösztradiol 80 százaléka tesztoszteronból képződik.

Tény, hogy a férfiak izomtömegének csökkenése a tesztoszteronszint hanyatlásával hozható összefüggésbe, a deréktájon felszaporodó zsírpárnákért viszont már az ösztrogén csökkenése okolható. Sok olyan, férfiklimaxra jellemző tünet, amit eddig a férfi nemi hormon hiányának tulajdonítottak, részben, vagy teljesen a női nemi hormon csökkenésének köszönhető – jelentette ki a New York Timesban Harvey Finkelstein, a Harvard Medical School endokrinológusa, az említett közlemény vezető szerzője.

A kutatók négyszáz, 20 és 50 év közötti férfit vizsgáltak, akik ezer dollárért beleegyeztek tesztoszterontermelésük időleges kikapcsolásába. A vizsgálatban kiderítették, hogy bár valóban a tesztoszteron a felelős az izomtónus változásáért és a zsírmentes testtömeg szabályozásáért, ám az izmok megőrzésére kisebb a hatása, mint gondolták. Ezek erőssége és formája jelentősebben ugyanis csak deciliterenként 200 nanogrammos szint alatt kezd változni, miközben a hízás már 300-350 nanogrammos szintnél – az ösztrogénszint csökkenésére – elindul. Az új adatok azt sugallják, csökkent libidó esetén még érdemes lehet pótolni a hiányzó tesztoszteront, izomerősítésre azonban nem mindig érdemes.

A Pennsylvaniai Egyetemen most egy nagyobb, nyolcszáz fős, 65 éves és ennél idősebb, alacsonyabb tesztoszteronszintű férfiakból álló csoportot vizsgálnak egy éven át, amit többéves megfigyelés követ. A kísérleti alanyok vagy placebót kapnak, vagy annyi hormont, hogy vérbeli tesztoszteronszintjük deciliterenként 400-800 nanogramm közé emelkedjen. Ezután lábuk tolóerejét, memóriájukat, általános vitalitásukat, a nemi vágyat, a vörös vértestek számát, a csonterősséget és a koszorúereket nézik majd.

Az amerikai eredmények tovább finomítottak az eddigi képen, amely azért így is sokat változott az elmúlt években –mondja Kopa Zsolt, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának docense. Idehaza régen dogmának számított, hogy az orvosok azért nem adnak tesztoszteronpótlást az idősödő férfiaknak, mert az prosztatarákot okoz. Kiderült, hogy ez nem igaz! Csak akkor tilos a hormonpótlás, ha már rákos a beteg, mert ilyenkor a hormon felgyorsítja a rosszindulatú folyamatot. Ha viszont meggyógyították a rákot, már ismét lehet tesztoszteront adni és a daganat nem újul ki. – A régi tévhit azonban még sokak fejében él – állítja a klinika andrológiai centrumának szakorvosa.

Mindent egybevéve Magyarországon sokkal kevesebb férfi kap tesztoszteronpótlást, mint ahányan rászorulnának. Az elmúlt években havonta körülbelül 4400 beteg jutott hozzá támogatással a fiatalkori hormonhiány kezelésére készítményekhez. Ezen felül körülbelül 1500-an időskori panaszok miatt, támogatás nélkül, ami a hormonhiányban szenvedő hazai férfiaknak csak töredéke. A teljes ár havi szinten mintegy tízezer forint – tudtuk meg Fekete Ferenc urológustól. Ez tesztoszteronszint mérés esetén 2500, az új eredmények fényében ajánlatosabb teljes hormonkivizsgálásnál 13 ezer forintos kiadással egészül ki. Tény, hogy hazánkban még nincs akkora értéke az időskori egészségnek a társadalom egészét tekintve, mint Amerikában, de a hazai egészségügynek sem elsősorban a férfiklimax kezelése a legnagyobb gondja. A hiányos felvilágosítás miatt a férfiak zöme vagy nem tud a kezelésről, vagy az ár riasztja el őket. Igaz, Kopa Zsolt szerint, ha minden rászoruló jelentkezne, akkor az ellátó hálózatot is fejleszteni kéne.

A szakember arra is figyelmeztet, hogy férfiaknál az idősödéssel járó, a nőkéhez képest kevésbé hirtelen és drámai mértékben, sőt nem is mindenkinél jelentkező tünetek (köztük a menstruáció elmaradásánál közismert hőhullám és izzadás) gyakran szindrómává teljesednek, ami magas vérnyomással, cukorbetegséggel, a zsíranyagcsere zavarával és elhízással súlyosbodhat. Ez már ördögi kört alkot, amelyben, ha bármelyik tényező romlásnak indul, magával rántja a többit és fordítva. Kopa doktor egyik páciense elmúlt 45, amikor észrevette, nem megy már úgy neki az ágyban, mint régebben. Tudta, hogy túlsúlyos és magas a vérnyomása, de az andrológiai kivizsgáláson az is kiderült, nemcsak a tesztoszteronszintje alacsony, de cukorbeteg is. A kardiológián még egy szűkületet is találtak a koszorúerében. Ezt kitágították, ami voltaképp meghosszabbította az életét. Ezután rehabilitáción esett át, megváltoztatta étrendjét és életformáját. Lefogyott, javult a vérkeringése és végül hormonpótlást is kapott, amitől újra lobogni kezdett a zászló...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.