Üvegbeton: Rendelések Londonból és Isztambulból

– Léptékváltás előtt állunk. Most komoly lehetőség van arra, hogy a jelenleginél jóval nagyobb súlyú gazdasági társasággá váljon a fényáteresztő betont gyártó cégünk. Ma már akad több licencpartner is, akik a technológia felhasználása után fizetnek. De ami a nagy előrelépést jelentheti, hogy biztató tárgyalások zajlanak egy meghatározó külföldi magánbefektetővel – mondta a Népszabadságnak Losonczi Áron, a Litracon (ahogy többen ismerik, a fényáteresztő vagy üvegbeton) szabadalmaztatója. Hogy ez ki lenne, és valójában milyen léptékű együttműködésről van szó, arról nem kívánt többet elárulni. Mint mondta, addig nem szeretne részletekről beszélni, amíg valamilyen aláírás nem születik az ügyben.

Az üvegbeton elmúlt éveivel kapcsolatban kifejtette: a válság, amely az építőiparban különösen fájdalmasan csapódott le, nekik sem volt könnyű. Ám az év második felére már most vannak olyan megrendeléseik többi között Londonból, Isztambulból, amelyek ha teljesülnek, akkor igen jó éve lehet a feltaláló vezette cégnek. Jelenleg a társaság éves szinten 30-40 milliós árbevételt produkál. Utóbbi munka esetén a kivitelezést nem ők végzik majd, „csupán” jogdíjat kapnak, miután hatalmas megrendelésről van szó: egy 3 ezer négyzetméteres felületet alakítanak ki a török szállodában.

Az ehhez szükséges fényáteresztőbeton-elemeket egy helyi cég gyártja majd le. Ha ezt a csongrádi üzemükben kellene megcsinálni, az több mint egy évre lekötné a teljes termelőkapacitásukat. A közelmúlt nagy visszhangot kiváltó eseményével, a Heidelbergcement AG-vel szemben zajló perrel kapcsolatban a feltaláló elmondta, hogy a 2008 óta tartó történet végre teljesen lezárult. Az ügy méretéhez képest elenyésző mértékű kártérítésben állapodtak meg, amelyet a német multinacionális társaság egyébként már ki is fizetett a Litracon Kft.-nek. Az azóta eltelt időszak pikantériája, hogy akad több másik szabadalombitorló is, akik a fényáteresztő beton gyártásába kezdtek. Ezek ellen is elindították a megfelelő jogi eljárásokat. Hogy kik ezek a vállalkozások, azt nem akarta megnevezni, mert mint mondta: ezzel sem akar nekik reklámot csinálni. Annyit megjegyzett, hogy egy osztrák, valamint egy német vállalatról van szó, ám kisebbek, mint a Heidelbergcement AG.

A cég immár nem is csak egy termékkel foglalkozik. Folyik a Litracon egyszerűbb és olcsóbb változatának, a Litracon pXL -nek (pixelbeton) a gyártása is a hódmezővásárhelyi Csomiép Kft.-nél, amely vállalat így itthon és a régióban kizárólagos gyártója lett ennek a terméknek. Ráadásul – s ez talán legalább ilyen fontos – hosszú ügyintézés és utánajárás után sikerült a Litracon-szabadalom bejegyzése az Egyesült Államokban és Japánban is, ami nagyon fontos mérföldkő.

Hogy mennyire volt nehéz az elmúlt, perektől tarkított időszak? Úgy fogalmazott: bizony nem volt könnyű. Kérdésünkre, hogy nem akart-e elmenni külföldre, most is egyértelműen nemmel válaszolt. Itthon szeretek élni, a gyártást itthon is meg tudjuk oldani, sőt, a viszonylag alacsony munkabérek miatt még ez előny is ennél a sok kézi munkát igénylő terméknél.

Losonczi szerencsés embernek tartja magát. – A saját ötletemből végül is több mint tíz éve megélek, és ezt kevesen mondhatják el magukról. A termék miatt pedig bejártam a világot. Összességében nincs okom panaszra. A Litraconban nagy lehetőség van, s a jövőmet továbbra is erre alapozom. Mégis, ha most mindez egyszerűen elmúlna, akkor is azt mondanám – ahogy korábban is –, ez bizony megérte.

A szabadalmi viták lezárása után léptékváltásra készül az üvegbeton fejlesztője
A szabadalmi viták lezárása után léptékváltásra készül az üvegbeton fejlesztője
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.