Az iKnife az új szenzáció

Jelentős fejlemények zajlanak a hazai orvosiműszer-kutatás egyik meghatározó projektje, az iKnife körül. A hazai közéletben még onkokés vagy jedikés néven vált ismertté, a fejlesztésből 2015-re már kész termék is lehet. De mi a helyzet a többi, nemzetközi szinten is híres magyar találmánnyal? Összeállításunkban erre kerestük a választ.

2008-ban már a világ legjobb 75 technológiája közé válogatták be a World’s Best Technology fórumon, de az iKnife projekt most dobott igazán nagyot. Takáts Zoltán, a Semmelweis Egyetem kutatójának vezetésével folyó munkáról most a világ egyik leg elismertebb tudományos szaklapja, a Science Translational Medicine is közölt írást. Az intelligens szikének is mondott eszköz lényegében szövettani vizsgálatokat végez, olyanokat, amelyeket a patológus egyes műtétek közben elvégez. Az iKnife – egy előre betáplált adatbázis alapján – jelezni tudja: a szövet éppen gyulladt, egészséges vagy például rákos. Így nincs szükség 25-30 perces patológiai vizsgálatra a műtét közben, az eredményeket lényegében a vágással egy időben, valós időben képes „bemutatni”. Így lényegében teljesen kiküszöbölhetővé válik, hogy beteg szövet maradjon a páciens szervezetében. Ha a magyar találmány megjelenik a piacon, akkor például azt eredményezné, hogy sokkal kisebb lenne egyes beavatkozások után az újbóli műtét szükségessége. Sok szövettani vizsgálatot ugyanis csak a műtétek befejezése után lehet elvégezni, s annak eredménye pedig újabb műtétet tehet szükségessé.

Az iKnife valós idejű vizsgálati képességével az ilyen okokból szükséges ismételt beavatkozások csaknem teljesen elkerülhetők lennének. Az intelligens szike egy tömegspektrométerrel együtt dolgozik, amely „központi agy” lényegében feldolgozza a beérkező információkat. A kutatási munkát összefogó magyar Medimass Kft. ügyvezető igazgatója, Tallós Ákos a Népszabadságnak elmondta: most igen jó a brit sajtója a munkájuknak. Takáts Zoltán ugyanis egy ideje már Londonban végzi a kutatásokat, a brit Imperial College London (ICL) alkalmazza őt. Ez annak is köszönhető, hogy az év elején egy konzorciumban uniós forrásokra pályáztak, amely csoportnak a Medimass volt a vezetője. A pénzt el is nyerték, hárommillió eurós forráshoz jutottak.

Az sem mellékes azonban, hogy ki a konzorciumuk másik két tagja, ugyanis igencsak jelentős tekintélyű intézményekről van szó. Az egyik az Asklepios-Kliniken-Gruppe, amely Németország legnagyobb magánkórház-hálózatát működteti. Érdekeltségi körükbe több mint ötven kórház tartozik. A másik a brit Imperial College London. A támogatásán túl mindkét szervezet azt vállalta, hogy intézményeikben tesztelhetik az iKnife-ot. Ez pedig nem kis előrelépés a történetünkben – jegyezte meg az ügyvezető igazgató.

Egyelőre kísérleti stádiumban tart a projekt, ami annyit jelent, hogy a műtétek során ugyan használják az eszközt, ám az általa képzett adatokat nem ismertetik az orvossal. Azokat egyelőre csak összevetik a patológiai vizsgálatok eredményeivel, amelyek azonban nagyon biztatóak.

A szándék természetesen az, hogy az iKnife azonnali eredményeket produkáló eszközként kerüljön be a kórházakba. Igencsak felgyorsultak az események körülöttük, de ez nemcsak a konzorciumnak és az uniós forrásnak köszönhető. 2011-ben az is nagy lendületet adott a cégnek, hogy a Jeremie-programok keretében egy magyar kockázatitőke-alap, az Euroventures több lépcsőben forrást biztosított számukra. Így ezenfelül a projekt az Európai Unió, valamint a Svájci–Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.

Tallós Ákos nem akar jósolni, hogy mikorra kerülhet olyan állapotba az iKnife, hogy forgalomba hozható termék váljon belőle. Ehhez legalább két évre és rengeteg klinikai tesztre is szükség van. De a jelenleg 16 főt foglalkoztató Medimassnál elképzelhetőnek tartják, hogy 2015-re elkészülnének a munkával, és a kész változatot az asztalra tudnák rakni.

Nehéz megmondani, hogy mennyibe kerülhet majd a magyar fejlesztésű intelligens sebészeti eszköz. Már csak azért is, mert addig meg kell majd találni a partnert, aki képes ezt az egyébként igen bonyolult eszközt nagyobb mennyiségben elkészíteni. Vagyis új kihívások elé néznek: eddig a kutatási feladatok álltak a projekt középpontjában, de a tevékenységüket úgy kell finomhangolni, hogy a gyártás megszervezése, előkészítése is meghatározó szerepet kapjon.

Az okos szike 2015-re lehet kész termék
Az okos szike 2015-re lehet kész termék
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.