Hurrikánok Európában

Szakértők szerint a jövőben egyre gyakrabban alakulnak ki Nyugat-Európa partjainál is hurrikánok.

Az Atlanti-óceán nyugati partjainál tomboló hurrikánok a trópusi vizek fölött keletkeznek és a felszíni vízrétegek túlzott fölmelegedése generálja őket.

Nyugat-Európa partjainál ezek a feltételek nem jönnek létre, a kutatók mégis arra számítanak, hogy ciklonok fognak pusztítani ebben a térségben is. Egy holland kutató, Reindert Haarsma és munkatársai modellszámítást végeztek a nyugat-európai térségre vonatkozóan. Arra kerestek választ, hogyan változik a térség klímája, ha növekszik az Atlanti-óceán felszíni hőmérséklete. Észrevették, hogy a nyugat-atlanti trópusi viharok kiinduló térségei már a XXI. század végére egyre északabbra és keletebbre terjednek, vagyis félő, hogy a hurrikánok Nyugat-Európa partjainál is tombolni fognak.

Ezek a viharok a nyugat-európai ciklonok keletkezési területéhez érve felerősödhetnek, és a tavalyi Sandy hurrikánhoz hasonló pusztítást végezhetnek a partoknál.

Az európai mérsékelt égövi viharok általában télen pusztítanak. Ha a trópusi hurrikánok elérik ezeknek a ciklonoknak a keletkezési helyeit, akkor hónapokkal korábban jutnak az európai partokhoz. Emiatt a jövő századtól már ősszel beköszönt a viharos évszak az Atlanti-óceán keleti partjainál.

A kutatók szerint ez csak a globális felmelegedés megállításával előzhető meg.

Vihar a portugál partoknál - a jövőben már ősszel kezdődik a szeles szezon?
A man with an umbrella walks in front of the beach during a storm in Vila do Conde, Northern Portugal, June 16, 2012. REUTERS/Miguel Vidal (PORTUGAL - Tags: SOCIETY ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.