Az örök fagy nem örök

A NASA egyik kutató repülőgépe rendszeresen járőrözik Észak-Amerika sarkvidéki területei fölött. A fedélzetén levő műszer északi féltekén Mongóliáig (nagyjából Prága földrajzi szélességéig) nyúlik le legdélebbre, de a pleisztocén idején a mai Magyarországra is kiterjedt.

A definíció szerint örök fagynak az tekinthető, ahol a hőmérséklet legalább két (vagy több) évig 0 Celsius-fok alatt marad, bár az időtávok ennél általában jóval hosszabbak. Még a szakirodalomban is elég gyakran nevezik örökké fagyott talajnak, pedig éppenséggel a talaj az, ami az évnek legalább egy rövid időszakában felenged, néhol csak néhány cm-es, néhol többméteres mélységig. Ez az aktív réteg; alatta a maradék talaj, illetve a kőzetek hőmérséklete hosszú távon fagypont alatt van. E vékony aktív réteg az, mely élteti a tundra növényvilágát.

Az Arktisz hideg és vízben bővelkedő környezete miatt az elhullott növények és állatok nem tudnak lebomlani, ezért minden évben egy-egy újabb réteg adódik hozzá a talaj alatt raktározódó szerves szénhez. Olyan óriási mennyiség halmozódott fel belőle az évszázezredek során, hogy számokban alig kifejezhető; becslés szerint 1400-1850 peta gramm (1 petagramm = 1 milliárd tonna). Egyszerűbb, ha összevetjük az ipari forradalom kezdete óta a légkörbe engedett szénnel, ami nagyjából 350 petagrammot tesz ki.

E szén legnagyobb része a talaj legfelső, kb. három méter vastag rétegében tárolódik. Már tudjuk, hogy a permafroszt gyorsabb ütemben enged föl, mint ahogy az arktiszi léghőmérséklet emelkedik. Jogos az aggodalom, hogy az örök fagy vékonyodása miatt egyre több szerves szén kerül ki a légkörbe szén-dioxid és metán formájában. A jelenlegi klímamodellek nem megfelelően veszik figyelembe az örök fagyból kiszökő üvegházgázok hatását a globális, illetve helyi klímára, már csak azért sem, mert nincs elegendő adat.

Itt jön a képbe a NASA CARVE programja, melyben – elsőként a kutatások történetében – immár harmadik éve tizenkét intézet munkatársai igyekeznek közvetlen mérésekkel és térképezéssel kideríteni, miként hat a klímára az Arktisz olvadó per mafrosztja. Kutató repülőgépről mérik a sarkvidék évszakos szénciklusát: tavaszi olvadáskor, a nyári tenyészidőszakban, illetve az őszi visszafagyáskor. A pontos méréseket az is lehetővé teszi, hogy a gépek nagyon alacsonyan repülnek, mintegy 150 m-es magasságban, a műszerek pedig „kiszagolják” a kiáramló gázokat, melyek mennyiségét ugyan a talajszinten is mérik, csak éppen elszórtan.

A kutatók úgy számolnak, hogy ha az Arktisz melegebb és szárazabb lesz, főként szén-dioxid, ha melegebb és nedvesebb lesz, akkor több metán jut a légkörbe. Ez azért kulcstényező, mert a metán 22-szer erősebb hatású üvegházgáz, mint a szén-dioxid. Az erdőtüzek is számottevően fokozzák az örök fagy olvadását. A kutatók már kielemezték az első teljes mérési év adatait. Charles Miller, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa azt nyilatkozta, hogy a kiszabaduló szén-dioxid és metán koncentrációja igen magas, ugyanakkor a modellektől nagyon eltérő eredményeket kaptak, főleg helyi szinten. Egy alaszkai mocsárvidék fölött végzett mérés pl. akkora metánkibocsátást mutatott ki, mint egy nagyvárosé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.